Under hösten ökar stölderna från och ur fordon

publicerad 4 oktober 2017

Då den mörkare delen av året inträder sker det oftast en ökning av stölder från och ur fordon i Jämtland, jämfört med andra perioder under året. Det område som normalt sticker ut är de centrala delarna av Östersunds kommun.

I höst har det skett en viss ökning av anmälda brott jämfört med samma period 2016. Under september månad har det varit 37 anmälda brott gällande stöld från och ur fordon i Östersunds kommun och 52 brott totalt i Jämtlands län. Samma period förra året var det 30 anmälda brott i Östersunds kommun och 44 anmälda brott totalt i Jämtland.

När och var sker stölderna?
Stölderna sker oftast från bilar parkerade utomhus, på parkeringar knutna till lägenhetshus men även intill olika företag. Brotten sker oftast från det att man parkerat bilen på eftermiddagen fram till dagen efter då man ska använda den igen. Det är främst i centrala Östersund, Odenslund, Marielund, Odenskog samt Torvalla som brotten sker.

Vad stjäls?
Många gånger är det nyare och dyra extraljus på snabbfästen, så kallade bågar, som är det tillgripna godset. I några fall även bilstereos och nyare däck.

Hur kan du skydda dig?
Några råd för att minska risken för stölder:

  • Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
  • Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.
  • Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.
  • Har du extraljus med så kallade snabbfästen/bågar, ta in dem då du inte har uppsikt över bilen.
  • DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så det syns att din bil är märkt med MärkDNA.
  • Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.
  • Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

 

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!