Ukrainska flyktingar lämnar Sverige – ”finns ingen framtid här”

Kriget i Ukraina

publicerad 21 september 2022
- av Redaktionen
4000 ukrainare har redan lämnat Sverige.

Allt fler ukrainare väljer att lämna Sverige. Detta eftersom de inte har rätt till någon undervisning i svenska språket – något som leder till att det blir mycket svårt att få arbete och komma in i samhället.

Nataliia Volkova är 62 år och flydde från Kiev till Eskilstuna i mars. Hon har två universitetsutbildningar från hemlandet och behärskar ryska, ukrainska, polska och serbiska – men dessa kunskaper har inte hjälpt henne att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Jag är redo att städa trappuppgångar och golv men jag kan inte hitta ett sådant jobb för ingen vill ha mig utan det svenska språket. Bland oss som flytt finns många intressanta människor. Det finns konstnärer, journalister, läkare och lärare som skulle kunnat göra nytta i Sverige, säger hon.


Annonser:


Hon berättar att hon redan när hon anlände till Sverige var inställd på att arbeta för sin försörjning, men kände då inte till att de flyktingar som kommer till Sverige enligt massflyktsdirektivet inte har rätt till undervisning inom Svenska för invandrare (SFI).

– Jag känner inte någon som hittat jobb utan att kunna språket, säger Nataliia Volkova.

På eget initiativ läser Nataliia svenska via en studiecirkel, men tycker att det går alldeles för långsamt att lära sig språket där. De ukrainare hon känner som har funnit arbete i Sverige är personer som talar engelska sedan tidigare.

Hon berättar också att många landsmän hon träffat i Sverige nu börjat resa hem igen – trots att kriget inte är slut, andra söker sig istället vidare till Tyskland, Irland eller Kanada, där man hoppas kunna erbjudas bättre språkundervisning och arbetsmöjligheter.

Enligt Migrationsverkets siffror har cirka 4 000 av 45 000 ukrainare som sökt skydd i Sverige redan valt att lämna landet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.