Inrikes

UD mörkar FN-dokument

FN:s säkerhetsråd i New York

En granskning utförd av Dagens Nyheter visar att svenska Utrikesdepartementet dolt 900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

I juni 2016 fick Sverige en långt efterlängtad plats i FN:s säkerhetsråd. Ni kommer det uppgifter om att kampanjarbetet som bedrivits delvis dolts.
Svenska ambassader på utländsk mark är egna myndigheter och därför skall alla dokument som skickas mellan dem registreras. Men i över ett år användes ett parallellt datasystem vilket möjliggjorde att handlingarna kunde klassas som arbetsmaterial istället för offentliga dokument, avslöjar Dagens Nyheter.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det här är ju inte första gången som utrikesdepartementet, tillsammans med ytterligare några departement åsidosätter en grundlagsfäst, skyldighet som det är för dem, säger Nils Funcke, journalist och lärare i medierätt på Stockholms universitet, till Ekot.

Samtidigt visar en annan pågående granskning att UD slarvat bort hundratals handlingar som behandlar Sveriges relationer med internationella organisationer.

Utrikesdepartementet kan heller inte svara på vart dessa dokument tagit vägen, enligt Moderaten Beatrice Ask som i sin roll som ordförande i konstitutionsutskottet leder utredningen kring dessa.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!