Inrikes

Två tredjedelar av väljarna tror inte på regeringen

SvD/Sifo har frågat väljarna om deras förtroende för den nytillträdda regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nästan två tredjedelar av väljarkåren har lågt eller mycket lågt förtroende för regeringen.

Bland väljarna är liberaler mer skeptiska till S+MP-regeringen än centerpartister, visar mätningen. Vänsterpartiet har en splittrad väljarskara – varannan V-väljare har lågt förtroende för regeringen. Lägst förtroende för regeringen har SD:s väljare, tätt följda av M- och KD-väljarna.
Mätningen visar också, att 44 procent av kvinnorna har förtroende för regeringen, medan andelen bland männen är 29 procent. Väljare över 65 år har störst förtroende för regeringen, medan väljare i åldern 30–49 år har lägst förtroende.

Sammantaget ser det ut så här:

Alla väljargrupper:
Mycket lågt: 27 procent
Ganska lågt: 33 procent
Ganska högt: 32 procent
Mycket högt: 5 procent
Tveksam/Vet ej: 4 procent

Rödgröna väljare:
Mycket lågt: 3 procent
Ganska lågt: 21 procent
Ganska högt: 60 procent
Mycket högt: 11 procent

Borgerliga väljare:
Mycket lågt: 30 procent
Ganska lågt: 46 procent
Ganska högt: 20 procent
Mycket högt: 1 procent

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 

Källa: SvD/Sifo

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!