Två Malmöskolor stängdes efter hot – pojke söktes med helikopter

publicerad 15 juni 2022
- av Sofie Persson
Pojken anhölls i centrala Malmö under tisdagen.

Under tisdagen blev två Malmöskolor tvungna att ställa in årets skolavslutningar. Detta på grund av hot som riktades mot skolorna. En pojke i högstadiet söktes med helikopter och blev sedan anhållen. Han är nu misstänkt för grovt olaga hot.

Under gårdagen stängde Toftnässkolan och Videdals Privatskolor i Malmö ner all sin verksamhet tillsammans med årets skolavslutningar. Anledningen ska enligt skolan vara hot som kommit under måndagen, men mer specifik än så är man inte i nuläget. Klart är dock att hoten ska ha kommit från en pojke i grundskoleåldern, rapporterar skattefinansierande SVT.

Vi har tagit ett beslut om att stänga skolan och att inte genomföra den planerade skolavslutningen i dag på grund av ett hot, säger Claes Jeppsson, rektor på Toftanässkolan.


Annonser:


Polisen rubricerade först brottet som förberedelse till mord, men det ändrades senare till grovt olaga hot mot grupp.

Pojken söktes med helikopter och drönare av polis, men hittades sedan av en patrull i centrala Malmö. Polisen vill inte uppge om pojken är elev på någon av de berörda skolorna, men meddelar att han går i högstadiet. Pojken togs till förhör och anhölls senare.

I dagsläget hör inte detta till ovanligheterna i södra Sverige. I januari gick exempelvis en tonårspojke till attack med kniv på NTI-gymnasiet i Kristianstad och dömdes under den här veckan för tre mordförsök och två fall av olaga hot.

Gymnasieelever i Skåne uppgav för SR att de knappt vågar gå till skolan efter händelsen.

Alltså det är ju tufft. Man vågar knappt själv gå till skolan längre, sade Melek Velijevska, gymnasieelev i Malmö.

Sebastian Sjöström från Trelleborg menar att det är ”för jävligt”, men poängterar också att det är så Sverige är.

Det är för jävligt, jag kan inte säga så mycket mer om det. Alltså det är Sverige, det är mycket kriminalitet och våld, sade han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.