Tullen står maktlös mot utländska stöldligor

publicerad 19 augusti 2019
Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi vid ett besök hos Tullverket på Lernacken i Malmö.

Nu i sommar har 80-talet lantbrukare i Halland blivit utsatta för stölder. Om polisen inte får tag i dem som begår brotten, kan de enkelt lämna landet. Tullverkets personal har inte rätt att ingripa vid gränskontroller. Det skriver SVT.

Det är frustrerande för tjänstemännen att behöva släppa iväg en bil med tio båtmotorer eller maskiner, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.

Det finns inte något förbud mot att föra ut stöldgods ur Sverige. Tullen har möjlighet att göra ”utgående kontroller”, alltså kontroller av fordon som körs ut ur landet, om man misstänker att det rör sig om smuggelgods som narkotika.

Om tullarna i samband med en s k utgående kontroll av misstänkt smuggelgods även hittar stöldgods, tillkallar man polis. Men hinner inte polisen till platsen före färjans avgång, måste tullpersonalen skäppa de misstänkta ur landet med stöldgodset.

Förra året tilldelades Tullverket, Polismyndigheten och Kustbevakningen ett regeringsuppdrag att utreda hur förmågan att bekämpa organiserad tillgreppsbrottslighet som begås av internationella brottsnätverk kan ökas. Utredningen skall slutredovisas i början av 2020.

Från tullens sida menar man, att ett bra alternativ hade varit att få befogenhet att hålla kvar personer tills dess att polisen kommer.

Ett annat alternativ är att lägga stöldgods under den nuvarande smuggellagen. Men det skulle kräva, att stora resurser tilldelas tullen, då brottsutredningen även skulle hamna på deras bord samtidigt som tullen måste bibehålla nivån av kontroller på det som förs in i landet.

Tullen lägger idag cirka två procent av tiden på utgående kontroller, oftast efter tips om att kontrollera ett visst fordon. I åtta av tio fall kommer polisen när tullen ringer, även om det kan ta lång tid.

LRF vill gärna se ökade befogenheter hos Tullverket. På förbundet tycker man att det i dagsläget är alldeles för lätt att frakta stöldgods ut ur landet och att politikerna måste agera.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrå
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.