Trots förbudet – SVT:s Carina Bergfeldt gillar politiska vänsterinlägg på Twitter

publicerad 16 februari 2018
- av Alexander Almqvist
Carina Bergfeldt (t.h.) och några av de politiska tweets hon gillat

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots att SVT tidigare sagt åt sina anställda att inte gilla politiska inlägg på Twitter kan Nya Dagbladet avslöja att USA-korrespondenten Carina Bergfeldt gillar politiska vänsterinlägg.

I fjol kritiserades SVT hårt för att SVT Nyheters officiella Twitterkonto för att ha gillat ett Twitterinlägg från Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning. Inlägget var politiskt motiverat och att det gillades av ett SVT-konto fick Ulf Johansson, dåvarande chef för SVT Nyheter, att rasa.

Det här Twitter-kontot sköts av våra online-medarbetare och jag har ingen information om det var ett misstag. Jag har lyft frågan på vårt morgonmöte och gått ut med en allmän påminnelse om våra riktlinjer för sociala medier. Det är oacceptabelt att klicka på like kring politiska frågor oavsett om det är via officiellt SVT-konto eller i sitt eget namn om man är nyhetsjournalist på SVT”, skrev Ulf Johansson i ett mejl till Resumé.

Men förbudet mot att gilla politiska tweets följs inte av alla SVT-journalister. Nya Dagbladet kan avslöja att Carina Bergfeldt öppet på sitt officiella Twitterkonto bland annat gillat ett inlägg som påstod att Sverige tappar i humanitet om landet “fortsätter vandra höger.

Carina Bergfeldt gillade också ett inlägg från Vänsterpartiets Ali Esbati, där han delade med sig av bilder från Vänsterpartiets kongress.

Carina Bergfeldt svarade Ali Esbatis inlägg med att skriva grattis till honom i en tweet.

Nya Dagbladet har försökt att nå SVT för en kommentar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!