Transport går till Europadomstolen – vill tvinga bort SD-politiker

publicerad 22 september 2023
- av Jan Sundstedt
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth vill tillsammans med resten av ledningen få bort Mats Fredlund.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra året ogiltigförklarade Hovrätten Transportarbetareförbundets beslut att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund för att han är aktiv sverigedemokrat. Nu väljer fackförbundet att ta ärendet vidare i Europadomstolen för att få bort SD-politikern.

– Ett fackförbund skall inte bestämma vilket parti jag är medlem i. Facket skall skydda mig som arbetstagare och ingenting annat, säger Fredlund till Nya Dagbladet.

Att Transport inte fritt får utesluta medlemmar med hänvisning enbart till dessas politiska engagemang är någonting som enligt fackförbundets förbundssekreterare Lars Mikaelsson ”kränker våra medlemmars föreningsfrihet”.

– Det handlar också om hot mot föreningsfriheten, och berör långt fler. Det verkligt upprörande är att beslut som vi fattat inom förbundet på demokratisk grund lyfts bort av svenska staten, hävdar han.

“Nazifasoner”

När Nya Dagbladet tar kontakt med Transport för att fråga varför man trots Hovrättens beslut valt att driva uteslutningen mot Fredlund vidare påstår man att man trots allt har rätten på sin sida.

– Vi ser det som vi har rätt att välja vilka som är med i vår organisation och så resonerar även FN, kommenterar presstjänsten.

Man uppger vidare att Sverigedemokrater får vara med i Transport – men bara så länge de inte har några förtroendeuppdrag.

Nya Dagbladet har också pratat med Mats Fredlund själv som representerar SD i Kirunas kommunfullmäktige och som regionpolitiker. Han uppmanar alla partikamrater att lämna LO om facket skulle få rätt i Europadomstolen.

– Ett fackförbund skall inte bestämma vilket parti jag är medlem i. Facket skall skydda mig som arbetstagare och ingenting annat.

– Vi har ju rösträtt och yttrandefrihet, det måste ju facken acceptera. Detta är nazifasoner, dundrar han vidare.

Kämpar vidare

Han berättar dessutom att han på grund av fackförbundets agerande och all press blivit sjukskriven för utbrändhet och om han hade förlorat processen mot Transport i hovrätten hade han blivit skuldsatt för livet. Han förklarar också att han avskyr orättvisor av hela sitt hjärta.

– Jag hatar orättvisor, det spelar ingen roll om det är i skolan eller på arbetsplatser… och när transport gjorde så här blev jag vansinnig och bestämde mig för att det får bära eller brista. Jag kommer att driva detta hur långt som helst, lovar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!