Kraftiga problem hos Swedavia och SJ

publicerad 19 maj 2016
Arlanda flygplats

Det råder kaos på flera svenska flygplatser sedan luftrummet över Stockholm och delar av landet stängt. Detta eftersom man haft problem med radarkommunikationen.

Flygtrafiken från bland annat Arlanda, Bromma, Linköping, Kallax, Skavsta och Landvetter stoppades helt eller delvis fram till 13.30-tiden då problemet löstes.

Enligt Swedavia berodde det hela på tekniska problem med Luftfartsverkets radaranläggning. Nätverket till radarn och kommunikationsutrustningen på Arlanda och Bromma flygplats hade havererat och detta påverkade Swedavias övriga flygplatser runt om i landet.

– Det är någon dator som har ballat ur, säger Anders Lennholm, räddningsledare på Sjö- och flygräddningen, till TT.

var nätverket till radarn och kommunikationsutrustningen på flygplatserna

Först efter 13.30-tiden var problemet åtgärdat, men stora förseningar är ändå att vänta i flygtrafiken.

När Luftfartsverket fått ordning på sina tekniska system så att flygtrafiken kunde börja fungera som vanligt så var det statliga tågbolaget SJ:s tur att drabbas av tekniska problem, rapporterar Aftonbladet.

Hela SJ:s biljettsystem låg nere under delar av torsdagen och det gick inte att köpa tågbiljetter på SJ.

– Vi har en störning som ligger och vi vet i nuläget inte vad den beror på, säger Alejandro Soler, presskommunikatör på SJ, till Aftonbladet.

Tågtrafiken är inte drabbad på grund av problemen med att köpa tågbiljett på SJ – och det råder inte heller några förseningar till följd av att biljettsystemet är utslaget.

Ifall det finns något samband mellan flygkaoset på svenska flygplatser och problemen med att boka tågbiljett hos det statliga tågbolaget är ännu inte bekräftat från myndighetshåll.

Under torsdagsmorgonen drabbades även radio- och TV-huset I Göteborg av omfattande nätverksproblem, uppger det statliga radiobolaget Sveriges Radio.

Nätverksproblemen påverkade Sveriges Radio och Sveriges Televisions datatrafik i Göteborg och all telefoni för Sveriges Radio och Sveriges Television i hela södra Sverige. Trots det inträffade haveriet förnekar Sveriges Radio att datasystemet är sårbart för systemhotande angrepp.

– Systemen är inte sårbara. Det här är en unik händelse. Vi har de senaste åren haft en väldigt stabil teknisk plattform. Det får ju stora påverkningar när något sker, men vi har bra reservlösningar. Vi vet vad vi ska göra när något inträffar, säger Anders Lindholm, IT-chef på Sveriges Radio.

I detta sammanhang väljer Anders Lindholm att betrakta störningarna som drabbade Sveriges Radio och Sveriges Television isolerat. Då han bortser från att koppla ihop dessa med dagens störningar i luft- och tågtrafiken i Sverige.

Problemet som drabbade radio- och TV-huset i Göteborg varade i en dryg timme och berodde på en dataswitch som gick sönder. Felet är åtgärdat och Sveriges Radio sänder nu som vanligt i alla kanaler digitalt och i FM.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!