Tidigare statsepidemiolog krävde pengar för tv-framträdanden

publicerad 31 maj 2020
- av Isac Boman
Johan Giesecke.

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke fakturerade Folkhälsomyndigheten för tv-intervjuer han deltog i – trots att det inte ingick i hans uppdrag och att han inte är någon officiell företrädare för myndigheten.

Giesecke var Sveriges statsepidemiolog mellan 1995 och 2005 och är enligt Dagens Nyheter kontrakterad som konsult av Folkhälsomyndigheten för att ”stötta enheten i analys med modellering och analys av covid-19”. Däremot står det ingenstans att han ska representera myndigheten i media och uttala dig åt deras vägnar, ändå har han figurerat i tv-intervjuer och försökt fakturera för det.

– Vi har aldrig påstått att han är vår talesperson, säger Christer Jansson, Folkhälsomyndighetens presschef, till SVT.

Giesecke själv menar att villkoren har varit ”oklara” från bådas sidor men han erkänner samtidigt att han inte ska ha betalt för de gånger han deltagit i tv-intervjuer utan officiellt mandat att representera Folkhälsomyndigheten.

Fakturan som han skickat in har inte betalats och det kommer heller inte att göras. På Folkhälsomyndigheten menar man att Giesecke får återkomma med korrekta uppgifter om han vill ha några pengar.

– Vi har inte godkänt det eller attesterat fakturan. Han ska inte ha betalt för det och det kommer inte betalas. Han får återkomma med en korrekt faktura, som när vi ser en inkorrekt faktura från andra konsulter, säger Christer Jansson, presschef på Folkhälsomyndigheten.

Till Aftonbladet säger Giesecke att han inte är ångerfull men att det ”hade kunnat göras bättre från början” och att han har ”misskött det här lite och inte varit helt medveten om var gränserna ligger”. Giesecke förmodas tjäna omkring en miljon kronor på sitt konsultuppdrag där timlönen är 1250 kronor + moms.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.