Teslachef: “Inga interna krav på kollektivavtal”

publicerad 18 mars 2024
- av Sofie Persson
IF Metall har strejkat sedan november förra året.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Teslas Sverigechef Jens Stark bryter nu tystnaden i konflikten med facket. Han menar att det inte finns något “internt tryck” på att införa kollektivavtal.

IF Metalls strejk mot Tesla har pågått närmare fem månader, där 120 personer har tagits ut i strejk samtidigt som en rad andra fackförbund infört så kallade sympatiåtgärder i Sverige och andra nordiska länder för att stödja strejken. Bland annat har åtgärderna inneburit att Teslabilar inte lossas i svenska hamnar, att registreringsskyltar inte skickas ut med Postnord, samt att sopor inte hämtas på Teslas anläggningar.

De fackliga företrädarna har medverkat i diverse medier, men det har varit tyst kring Teslas svenska dotterbolag TM Sweden. Nu väljer man dock att bryta tystnaden kring strejken. Bolagets Sverigechef Jens Stark menar att många av de anställda inte efterfrågar det kollektivavtal som IF Metall strejkar för att få.

Det finns inte något som helst tryck internt på att införa kollektivavtal och med tanke på att det är frivilligt och att våra anställda har fina förmåner och ersättningar som de är nöjda med har vi nyttjat vår lagliga rätt att inte skriva på, säger han till Dagens Industri.

Trots sympatiåtgärderna har man lyckats hålla igång verksamheten som vanligt, menar Stark. Bland annat går transporterna med lastbilar istället för till sjöss, registreringsskyltar skickas direkt hem till kunderna och även sophanteringen är löst. De senaste förhandlingarna skedde den 6 november och Stark säger att man är öppna för dialog, men att man samtidigt står fast vid tidigare beslut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!