Inrikes

Tegnell: Flyget ingen källa till smittspridning

Anders Tegnell ser flygresor som "det minsta problemet".

Att smittas av coronaviruset på ett flygplan är extremt osannolikt och ingenting svenskarna behöver vara oroliga för. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell som hänvisar till studier som pekar på att smittspridningen på flygplan är obefintlig.

– Flyg är normalt sätt ganska säkert att resa ur smittskyddssynpunkt. Inte minst när det gäller covid-19, för det har vi faktiskt kollat ganska många hundra resor vid det här laget där det har funnits personer ombord som varit smittsamma.
Han berättar vidare att man i studierna följt upp smittspridningen efteråt och inte hittat någonting som kopplat flygandet till ökad smitta. Tegnell menar också att det inte är själva flygandet som är problemet utan hur man beter sig dit man kommer med flyget och vilka risker man utsätter sig för då när man kommit fram.

– Ur min synpunkt så är resan det minst problematiska, förklarar han.

Samtidigt har medborgarna i Sverige och i många andra europeiska länder antingen direkt förbjudits eller åtminstone starkt avråtts ifrån att resa både med flygplan och andra kollektiva färdmedel. I Sverige rekommenderas allmänheten att bara resa om det är absolut nödvändigt.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!