Tegnell: Flyget ingen källa till smittspridning

publicerad 5 januari 2021
- av Per Nordin
Anders Tegnell ser flygresor som "det minsta problemet".

Att smittas av coronaviruset på ett flygplan är extremt osannolikt och ingenting svenskarna behöver vara oroliga för. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell som hänvisar till studier som pekar på att smittspridningen på flygplan är obefintlig.

– Flyg är normalt sätt ganska säkert att resa ur smittskyddssynpunkt. Inte minst när det gäller covid-19, för det har vi faktiskt kollat ganska många hundra resor vid det här laget där det har funnits personer ombord som varit smittsamma.

Han berättar vidare att man i studierna följt upp smittspridningen efteråt och inte hittat någonting som kopplat flygandet till ökad smitta. Tegnell menar också att det inte är själva flygandet som är problemet utan hur man beter sig dit man kommer med flyget och vilka risker man utsätter sig för då när man kommit fram.


Annonser:


– Ur min synpunkt så är resan det minst problematiska, förklarar han.

Samtidigt har medborgarna i Sverige och i många andra europeiska länder antingen direkt förbjudits eller åtminstone starkt avråtts ifrån att resa både med flygplan och andra kollektiva färdmedel. I Sverige rekommenderas allmänheten att bara resa om det är absolut nödvändigt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.