Taxi och glassbil dras in i somalisk stadsdel i Borlänge

publicerad 6 oktober 2020
- av Markus Andersson
Arkivbild.

Borlänge Taxi har beslutat att sluta köra till Tjärna Ängar, även kallat ”Lilla Mogadishu”. Taxibolaget konstaterar att det handlar om personalens säkerhet och att det är en arbetsmiljöfråga. För en vecka sedan gick Hemglass ut med att man upphör att trafikera området efter ett flertal incidenter.

Efter en riskanalys har Borlänge Taxi beslutat att inte köra till och från Tjärna Ängar mellan klockan åtta på kvällen och sex på morgonen.

Som det är nu ska man inte köra in där. Man måste känna sig trygg, säger en av taxiförarna i Borlänge till Dalarnas-Tidningar.

För fyra år sedan blev taxibilar utsatta för stenkastning i området. Beslutet att stoppa körningarna grundar sig dock på andra händelser i närtid. Taxibolaget hoppas nu på ett gemensamt ställningstagande från alla taxibolag som kör i området.

Förra veckan beslutade Hemglass att tillfälligt dra in vissa turer i Tjärna Ängar och delar av närliggande Jakobsgårdarna. Anledningen är ett flertal stökiga incidenter runt glassbilen, som uppfattats som obehagliga för förarna. Vid den senaste händelsen ska ett 50-tal barn omringat glassbilen, krävt glass och försökt bryta sig in.

Nyligen blev även ett tidningsbud omringad av flera personer och bestulen på sin bil i området. Budet blev även hotad. Händelsen ledde till att man flyttade tidningsutdelningen till dagtid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.