Syriansk riksdagsledamot kopplas till kriminell klan i hemlig rapport

publicerad 17 september 2020
- av Per Nordin
Robert Halef (KD).

Syrianske KD-riksdagsledamoten Robert Halef pekas nu ut för att ha nära anknytning till ett ökänt kriminellt familjenätverk.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att Sverige hotas av kriminella klaner eller ”släktnätverk”. Enligt en rapport handlar det om minst ett 40-tal klaner som inte bara ägnar sig åt grov brottslighet utan som också försöker infiltrera och påverka den förda svenska politiken.

En av dessa utpekade klaner är Södertäljenätverket, som består av runt 130 personer. Många är släkt och tillhör den syrianska folkgruppen. Gruppen har en bred kriminell verksamhet som omfattar hot, våld, utpressning, vapen- och narkotikahandel samt ekonomisk brottslighet.

Södertäljenätverket sticker ut bland familjerna som polisen har granskat eftersom det har ojämförligt stort inflytande på det politiska livet på kommunal och nationell nivå. Enligt polisen fattar politiker på lokal nivå som ingår eller har nära band till nätverket beslut som är fördelaktiga för nätverket.

Genom sin närvaro på samtliga nivåer har Södertäljenätverket kunnat befästa sin ställning och sitt inflytande”, står det i rapporten.

Fyra riksdagspolitiker kan kopplas till ”nätverket”: två satt i riksdagen för Moderaterna och en för Socialdemokraterna, men dessa har inte längre kvar sina uppdrag. Den fjärde personen är den nuvarande riksdagsledamoten Robert Halef, som har suttit i riksdagen för Kristdemokraterna sedan 2010. Tidigare har han varit kristdemokratisk lokalpolitiker i Södertälje – en stad med en stor andel syrianer.

Halef, som själv är ostraffad, beskrivs som en person med nära anknytning till nätverket. Han dementerar dock alla kopplingar till gruppen.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag, säger han till boulevardtidningen Aftonbladet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!