SVT spred falsk nyhet om att busschaufför visade porrfilm

publicerad 8 april 2018

SVT spred nyheten att en busschaufför visade en porrfilm för barn. Nyheten visade sig vara falsk och SVT fälldes av Granskningsnämnden. I själva verket var det ett barn som startade filmen och som var en romantisk komedi med åldersgräns 11 år. Filmen ska dessutom ha stängts av efter 3 minuter.

Den falska nyheten drabbade busschauffören allvarligt. I Granskningsnämndens beslut kan man läsa följande:

Busschauffören kunde identifieras då SVT angav vilken ort det inträffade skett på. Orten är mycket liten och alla känner alla med följd att det är enkelt att veta vem som avses i inslaget. Det rör sig om ett litet företag, med chaufförer som är knutna till löpande uppdrag med bland annat terminsbunden skolskjuts vilket ger extremt hög igenkänning. Busschauffören är kränkt. Den stora mediala uppmärksamheten kring dessa felaktiga uppgifter har fått stora konsekvenser för den drabbade chauffören.”

Det är i det här specifika fallet endast busschaufförens närmaste samt de skolbarn som varit med på bussen, och i många fall även barnens föräldrar, som varit de enda som med säkerhet vetat att det inte var fråga om en porrfilm som chauffören spelat upp. Ytligt bekanta och exempelvis andra bussresenärer har dragit slutsatsen att rubrik och text som publicerats har varit det som överensstämde med sanningen.”

Här är artikeln från SVT med den falska nyheten: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/busschauffor-visade-porrfilm-for-barn

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!