SVT skär ner – 80 tvingas lämna

publicerad 4 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Hanna Stjärne är sedan 2014 vd för Sveriges Television.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den skattefinansierade statskanalen SVT har redan tvingats till nedskärningar på 200 miljoner kronor – men måste nu spara lika mycket till.

I praktiken innebär detta att 70 till 80 tjänster försvinner och det är framförallt i Stockholm som personal nu får gå.

Det är ”ett ökat kostnadstryck” som tvingar fram nedskärningarna. Redan tidigare har 200 miljoner kronor sparats in genom att man ”minskat ner sina lokaler på flera håll i landet och minskat ledningsenheterna med 10 procent”.

Detta räcker dock inte och det krävs att ytterligare 200 miljoner sparas, vilket också betyder att många anställda sägs upp.

– Alla mediehus är pressade av stora kostnadsökningar, och det gäller naturligtvis även SVT, säger Hanna Stjärne till statskanalen.

– Totalt när vi tittar betyder det att 70 – 80 tjänster försvinner, störst blir besparingarna i Stockholm. Vi har försökt skona nyheter och program. Det kommer vi inte att klara nu. Det blir besparing på redaktioner, på redaktionell personal. Vi kommer inte att klara det här utan uppsägningar, fortsätter hon.

“Jättetungt”

Journalistförbundets ordförande Rebecka Mårtensson beskriver beskedet som ”jättetungt” och säger att man inte förväntade sig att så många tjänster skulle dras in.

För tittarna blir en tydlig förändring att livetextning av tv-program framöver helt kommer att automatiseras utan mänsklig inblandning. Hanna Stjärne menar också att det är kraftigt ökade produktionskostnader, ”höjd beredskap på grund av säkerhetsläget” och inflationen som ligger bakom nedskärningarna.

– SVT har inte fått någon kompensation för de ökade kostnaderna. Det är ett tufft läge i samhället, så vi kan inte heller räkna med det. Vi måste spara, säger hon.

2022 mottog SVT 5,3 miljarder kronor – vilket är drygt en halv miljard mer än vad man fick 2020.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!