Inrikes

SVT fälls för upphovsrättsbrott kring “järnrörsfilmen”

SVT gjorde 2012 intrång i den tidigare SD-politikern Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen”. Det konstaterar Patent- och marknadsöverdomstolen.

SVT får betala Ekeroths rättegångskostnader på cirka 190.000 kronor, samt ersätta honom för användningen av filmen. Hur stort skadestånd skall parterna komma överens om. Tvisten har pågått sedan 2015 och är nu avgjord.
Filmen spelades in av Ekeroth 2010 och publicerades av flera medier 2012. Men användningen var otillåten och SVT döms därför till att betala Ekeroth ersättning samt skadestånd.

Kent Ekeroth hävdade, att SVT gjorde sig skyldigt till intrång i rättighet i upphovsrättslagen, då man utan hans medgivande offentliggjorde filmen och bilder från filmen. Detta utan att ha angivit att Ekeroth var upphovsperson. SVT menade dock, att återgivningen av mobilfilmen borde omfattas av de inskränkningar i upphovsrättslagen som finns bland annat i samband med nyhetsrapportering.

Nu ger alltså Patent- och marknadsöverdomstolen Ekeroth rätt: “De delar av mobilfilmen som SVT använde hade inte tidigare lovligen tillgängliggjorts för allmänheten”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!