SVT fälls för upphovsrättsbrott kring ”järnrörsfilmen”

publicerad 17 juli 2019

SVT gjorde 2012 intrång i den tidigare SD-politikern Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen”. Det konstaterar Patent- och marknadsöverdomstolen.

SVT får betala Ekeroths rättegångskostnader på cirka 190.000 kronor, samt ersätta honom för användningen av filmen. Hur stort skadestånd skall parterna komma överens om. Tvisten har pågått sedan 2015 och är nu avgjord.

Filmen spelades in av Ekeroth 2010 och publicerades av flera medier 2012. Men användningen var otillåten och SVT döms därför till att betala Ekeroth ersättning samt skadestånd.

Kent Ekeroth hävdade, att SVT gjorde sig skyldigt till intrång i rättighet i upphovsrättslagen, då man utan hans medgivande offentliggjorde filmen och bilder från filmen. Detta utan att ha angivit att Ekeroth var upphovsperson. SVT menade dock, att återgivningen av mobilfilmen borde omfattas av de inskränkningar i upphovsrättslagen som finns bland annat i samband med nyhetsrapportering.

Nu ger alltså Patent- och marknadsöverdomstolen Ekeroth rätt: ”De delar av mobilfilmen som SVT använde hade inte tidigare lovligen tillgängliggjorts för allmänheten”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

 

Christopher Jarnvall/NB NyhetsbyrånStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.