Sveriges Radio hänger ut kommunal hemtjänst som tillåter svenska pensionärer få omsorg av sina egna

publicerad 30 maj 2017
Inte bara hudfärg. Att på sin ålders höst önska att bli vårdad och omgiven av människor med samma bakgrund som en själv kan ha många orsaker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges Radio hänger idag ut kommunal hemtjänst i Västernorrland som tillmötesgår pensionärers önskemål att slippa bli vårdade av utlänningar på ålderns höst.

Att på gamla dagar behöva omsorg kan vara jobbigt för många. En del pensionärer behöver hjälp många timmar per vecka och omsorgen blir lätt intim då många även behöver hjälp med både kroppshygien och blöjbyten.

I takt med att regeringen lotsar ut många utomeuropeiska invandrare i den svenska vården och omsorgen ökar efterfrågan på svensk omsorgspersonal.

Allt ifrån språkförbistringar till en ren olustkänsla kan vara skäl till att man i första hand önskar få vård ifrån svenskar.

Sveriges Radio släpper idag en granskning där man har ringt under falsk identitet till enhetschefer inom hemtjänsten och låtsas ha önskemål om just detta. I reportaget tar lyfter man fram enskilda utlänningar som arbetar inom hemtjänstens och ifrågasätter svenska pensionärers rätt att efterfråga svensk personal.

I granskningen tar man upp flera exempel ifrån Västernorrland där hemtjänsten försökt följa önskemålet ifrån pensionärerna.

I artikeln uttalar sig en utlänning under pseudonymen “Ayane” som arbetar inom hemtjänsten som menar att hon känner sig diskriminerad av önskemålen och hävdar att pensionärerna är rasistiska som inte vill ha hennes hjälp.

Ingen pensionär som haft önskemålen har fått komma till tals i granskningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!