Etnisk undanträngningspolitik

Sveriges Radio hänger ut kommunal hemtjänst som tillåter svenska pensionärer få omsorg av sina egna

Inte bara hudfärg. Att på sin ålders höst önska att bli vårdad och omgiven av människor med samma bakgrund som en själv kan ha många orsaker.

Sveriges Radio hänger idag ut kommunal hemtjänst i Västernorrland som tillmötesgår pensionärers önskemål att slippa bli vårdade av utlänningar på ålderns höst.

Att på gamla dagar behöva omsorg kan vara jobbigt för många. En del pensionärer behöver hjälp många timmar per vecka och omsorgen blir lätt intim då många även behöver hjälp med både kroppshygien och blöjbyten.
I takt med att regeringen lotsar ut många utomeuropeiska invandrare i den svenska vården och omsorgen ökar efterfrågan på svensk omsorgspersonal.

Allt ifrån språkförbistringar till en ren olustkänsla kan vara skäl till att man i första hand önskar få vård ifrån svenskar.

Sveriges Radio släpper idag en granskning där man har ringt under falsk identitet till enhetschefer inom hemtjänsten och låtsas ha önskemål om just detta. I reportaget tar lyfter man fram enskilda utlänningar som arbetar inom hemtjänstens och ifrågasätter svenska pensionärers rätt att efterfråga svensk personal.

I granskningen tar man upp flera exempel ifrån Västernorrland där hemtjänsten försökt följa önskemålet ifrån pensionärerna.

I artikeln uttalar sig en utlänning under pseudonymen “Ayane” som arbetar inom hemtjänsten som menar att hon känner sig diskriminerad av önskemålen och hävdar att pensionärerna är rasistiska som inte vill ha hennes hjälp.

Ingen pensionär som haft önskemålen har fått komma till tals i granskningen.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!