Sveriges pressfrihet är sämst i Norden

publicerad 12 februari 2014

Reportrar Utan Gränsers årliga utredning visar att Sverige är det land i Norden som har sämst pressfrihet. Dessutom blir inskränkningar i pressfriheten allt vanligare i demokratier.

Totalt hamnar Sverige på tiondeplats på världsräkningen när det kommer till pressfriheten. Jämförelsevis låg Sverige etta i undersökningen 2010. I år ligger Finland etta, följt av Holland och Norge.

Terrorlagarna inskränker pressfriheten
USA och Storbritannien tappar på listan, mycket beroende på den hetsjakt som utförts mot visselblåsare. Det motiveras med de så kallade terrorlagarna som främst finns i USA och används för att inskränka pressfriheten och andra påtryckningar som i vissa fall bryter mot mänskliga rättigheter.

Storbritannien ligger på plats 33 . I World Press Freedom Index 2014 skriver Reportrar Utan Gränser om hur landets regering skickade agenter till tidningen The Guardians kontor för att försäkra sig om att material som läckts av Edward Snowden inte skulle publiceras.

– En global trend är att gummibandslagstiftning som skapats för att komma åt terrorism missbrukas för att tysta, förfölja och fängsla obehagliga röster. Vi ser det i många länder, inte minst i demokratiska som borde veta bättre, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar Utan Gränser, i ett pressmeddelande.

Eritrea i botten
De senaste fem åren har Grekland tappat 50 placeringar på listan. I dag ligger landet på plats 99 och har tappat 14 placeringar från förra årets rapport.

Länder som Nordkorea och Turkmenistan finns i det absoluta bottenskiktet på listan. Sämst pressfrihet i världen har Eritrea, där den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i över ett decennium.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.