Inrikes

Sveriges brandförsvar räcker inte till

När den stora skogsbranden i Trängslet rasade förra sommaren kom ett 50-tal tyska brandmän till Dalarna för att hjälpa till att släcka. Även polska och danska brandmän hjälpte till vid de andra storbränderna i Sverige, alla med egna bilar och egen släckutrustning.

Denna vecka är det mycket hett på stora delar av kontinenten – med skogsbränder som följd även där. Men Sverige kan i princip inte ge någon hjälp alls. Det skriver SVT.
Vid svenska räddningstjänsten konstaterar man, att det inte har kommit någon begäran om hjälp med skogsbränderna på kontinenten. Men skulle så ske, blir det svårt att erbjuda någon personal till utlandet. Brandmännen behövs i Sverige.

– Normalt sett kan Sverige ställa upp med helikoptrar, men inte med markpersonal, säger Johan Szymanski vid räddningstjänsten i Dalarna.

För honom hade det känts bra att kunna återgälda hjälpen från 2018, men i dagsläget finns inte sådana resurser inom svensk räddningstjänst.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!