Sveriges brandförsvar räcker inte till

publicerad 29 juni 2019

När den stora skogsbranden i Trängslet rasade förra sommaren kom ett 50-tal tyska brandmän till Dalarna för att hjälpa till att släcka. Även polska och danska brandmän hjälpte till vid de andra storbränderna i Sverige, alla med egna bilar och egen släckutrustning.

Denna vecka är det mycket hett på stora delar av kontinenten – med skogsbränder som följd även där. Men Sverige kan i princip inte ge någon hjälp alls. Det skriver SVT.

Vid svenska räddningstjänsten konstaterar man, att det inte har kommit någon begäran om hjälp med skogsbränderna på kontinenten. Men skulle så ske, blir det svårt att erbjuda någon personal till utlandet. Brandmännen behövs i Sverige.

Annons:– Normalt sett kan Sverige ställa upp med helikoptrar, men inte med markpersonal, säger Johan Szymanski vid räddningstjänsten i Dalarna.

För honom hade det känts bra att kunna återgälda hjälpen från 2018, men i dagsläget finns inte sådana resurser inom svensk räddningstjänst.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.