Sverigedemokraterna vill bygga moské i Höga kusten

publicerad 15 mars 2019
- av Per Nordin

Sverigedemokraterna har lämnat en motion till kommunfullmäktige i Kramfors om att de vill bygga en moské och ett muslimskt kulturcentrum i Höga kusten. Det skriver tidningen Allehanda.

Vi måste visa hela Sverige att Kramfors välkomnar muslimer, säger sverigedemokraten Mark Collin till Allehanda.

Eftersom allt fler invånare i Kramfors väljer att lämna kommunen vill nu Sverigedemokraterna istället locka muslimer att stanna.

– Vi behöver folk här uppe i Norrland och vi måste vara beredda att investera för att locka nya invånare. Vi har suttit i kommunfullmäktige i Kramfors under en kort tid men har märkt att det är många som lämnar Kramfors kommun och flyttar ut. Vi förlorar ett hundratal invånare årligen och det är väldigt få nyanlända som väljer att stanna kvar. Folk har ingen lust att bo i Kramfors. Vi har i princip inte lyckats att få någon av de nyanlända att stanna kvar hos oss, berättar Mark Collin till Allehanda.

Byggandet av ett muslimskt kulturcentrum och en moské menar Sverigedemokraterna ska få nyanlända muslimer att vilja stanna i kommunen. Migrationsverket ska ta in 100 000 immigranter per år de närmsta 10 åren och vi måste locka immigranter hit till Kramfors”, står det i Sverigedemokraternas motion.

Jag frågade runt och pratade med en del muslimer och det finns ingenting för de här, till exempel ingen lokal förening. Hur ska de känna sig trygga och välja att stanna här då? Vi måste bygga upp en infrastruktur för att muslimerna ska stanna här, förklarar Mark Collin till Allehanda.

Mark Collins radar upp förslag om hur Kramfors kan underlätta etableringen. Dit hör att kommunen upplåter mark på en vacker plats med utsikt över älven.

Sverigedemokraterna är oroade att så många nyanlända väljer att flytta ifrån Kramfors kommun.

Vi behöver folk här uppe i Norrland och vi måste vara beredda att investera för att locka nya invånare. Kramfors befinner sig i en ganska krisig situation befolkningsmässigt, men ingenting händer och det finns ingen som försöker göra någonting åt det här problemet. Det är ett dåligt betyg för kommunen när alla nyanlända drar härifrån efter de får sina papper och alla besked de behöver, fortsätter Mark Collin.

Sverigedemokraterna i Kramfors inspireras av Eskilstunas moské och även Kramfors borde ha en moské som den skriver de i motionen.

Mark Collin tipsar även kommunchefen att besöka och kontakta ambassader i olika muslimska länder för att få tips och för finansiering, samt att ta hjälp från andra kommuner i Sverige och samarbeta med muslimska organisationer i Sverige. En annan möjligt är crowd founding, att man vill uppmuntra allmänheten att frivilligt bidra med pengar för att finansiera projektet.

Vi måste visa hela Sverige att vi i Kramfors välkomnar muslimer och vi ska försäkra att de ska trivas här. Vi kan inte säga åt muslimerna att de får inte vara med i samhället. De måste kunna komma in i samhället på alla nivåer, förklarar Mark Collin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.