Sverigedemokraterna bojkottar SVT under valvakan

publicerad 8 september 2018
SD Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna kommer att avböja att delta på något sätt i SVT:s produktioner under lördagen och valdagen på söndag. Detta efter att SVT öppet tagit ställning mot ett uttalande från partiledaren Jimmie Åkesson.

Under gårdagens stora partiledardebatt i SVT sade Jimmie Åkesson att invandrare som inte är svenskar måste få förutsättningar för att bli svenskar.

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättning att passa in i Sverige, sade Åkesson vilket fick Centerpartiets Annie Lööf att drämma näven i bordet och säga: ”hur uttrycker du dig” till Åkesson.

SVT valde att i direktsändning efter debatten att ta avstånd från Åkessons uttalande. Under natten till lördagen gick SVT:s Eva Landahl, programchef och ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, till attack mot Sverigedemokraterna och använde ett utdrag av Åkessons citat för att motivera varför man markerade mot uttalandet.

– SD säger i ett uttalande på Twitter att SVT valt att ta ställning mot partiet. Det är inte korrekt, vi tar ställning mot ett grovt generaliserande uttalande. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av avståndstagandet. Demokratiparagrafen och dess uttolkning mår bra av att diskuteras, säger Landahl.

Sverigedemokraterna meddelade under lördagen att man kommer att bojkotta SVT under lördagen och söndagen på grund av att SVT ”förvanskat” Åkessons uttalande.

Den statliga televisionen har under lördagen lurat sina läsare och tittare på ett sätt som innebär potentiellt allvarlig skada för det ledande oppositionspartiet två dagar före ett riksdagsval. Att Public Service genom lögner och förvanskningar aktivt försöker påverka ett riksdagsval måste vara fullständigt oacceptabelt i en demokrati”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna har även anmält SVT till OSSE:s valobservatörer som är på plats i Sverige.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.