Sverige tar emot IS-kvinnor – beskrivs som “utvisade svenskar”

publicerad 28 januari 2022
- av Jan Sundstedt
Genrebild - kvinnor i niqab.

Ytterligare två kvinnor som varit medlemmar i terrorsekten Islamiska staten har i hemlighet flugits till Sverige från ett fängelse i nordöstra Syrien.

Trots att medlemmarna i terrororganisationen i huvudsak kommer från muslimska länder utanför Europa beskrivs de konsekvent som ”utvisade svenskar” i etablissemangsmedierna.

Det är skattefinansierade SVT som rapporterar att Sverige under torsdagen tar emot två kvinnor och deras barn som suttit fängslade i kurdiskt fängelse efter att Islamiska statens kalifat krossades 2019.

Kvinnorna som beskrivs som ”svenska IS-kvinnor” av såväl SVT, Expressen, Omni och Göteborgsposten möts upp av svensk polis, läkare och socialtjänst på flygplatsen. Trots att de suttit fängslade fram tills nu är det oklart om de i Sverige faktiskt är misstänkta för någon brottslighet.

Tidigare har sex andra IS-kvinnor flugits till Sverige och samtliga har enligt SVT försatts på fri fot – även de som utreds för krigsförbrytelser och annan brottslighet. De flesta av barnen har därefter tvångsomhändertagits och minst ett av barnen ska också ha använts av sina föräldrar som barnsoldat.

Enligt uppgifter till GP meddelade det kurdiska självstyret förra året att man vill utvisa ytterligare 13 kvinnliga terrorister till Sverige. Hur många av dessa som faktiskt har svenskt ursprung är högst oklart, men däremot har de tidigare bott på svensk mark innan de anslöt sig till Islamiska staten.

De två IS-kvinnor som flögs till Sverige denna gång ska vara i 25-årsåldern respektive 30-årsåldern och tidigare varit bosatta i Göteborg respektive Malmö.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!