Inrikes

Sverige och Finland satsar på israeliska försvarssystem – nobbar Saab

Det svenska försvarsföretaget Saab har under kort tid missat två stora affärer med både svenska och finländska försvarsmakten. Istället har militära system från Israel köpts in.

Under kort tid har det svenska företaget Saab, som producerar försvarsmateriel, missat två omfattande affärer med svensk och finländsk försvarsmakt.
I en nyligen avslutad upphandlingsprocess, där Saab konkurrerade med sin sjömålsrobot RBS 15, beslutade Finland att istället beställa den israeliska roboten Gabriel. Beslutet ska ha fattats redan under sommaren, skriver Dagens industri.

I slutat av augusti förlorade Saab en annan upphandling, där Försvarets materielverk, FMV, skulle införskaffa ett nytt ledningssystem till marinen. FMV valde då att beställa det nya systemet från just Israel, ett beslut som Saab överklagade.

Varför försvarsmakten i de två nordiska länderna väljer att köpa israeliskt istället för nordiskt är oklart.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!