Svenskarna dåliga på återanvändning – kastar hellre kläderna i soporna

publicerad 2 juni 2024
- av Sofie Persson
De flesta svenskar tycks fortfarande vara relativt ointresserade av att köpa begagnade kläder.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Istället för att kläder lämnas in för återanvändning, till exempelvis en Second hand-affär, slängs de allra flesta plagg fortfarande i hushållssoporna. Samtidigt köps oftare nytillverkade kläder än begagnade.

I rapporten har forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet analyserat textilflöden från inköp till användning och slutligen till möjlig återanvändning eller avfall.

Rapporten visar att konsumtionen av kläder ökar varje år. Begagnade kläder står fortfarande för en liten andel av klädinköpen, där de allra flesta fortfarande hellre köper nytillverkade plagg.

Samtidigt slänger man dubbelt så mycket textiler i hushållssoporna jämfört med att lämna in för återanvändning. Fyra av tio plagg som slängs hade kunnat återanvändas, enligt forskarna.

Vidare visar studien att en tredjedel av kläderna mest får hänga kvar i garderoberna och mycket sällan används.

Studien är unik då den är den första i sitt slag som utforskar och jämför återanvändningens roll i förhållande till det totala konsumtions-, användnings- och avfallsflöden. Vi samlade huvudsakligen in data från våra samarbetspartners i projektet, inklusive kommuner och välgörenhetsorganisationer, säger Jurate Miliute-Plepiene enligt forskning.se.

Rapporten visar också att det endast är cirka en femtedel av insamlade textiler i Sverige som återanvänds, resten exporteras till andra marknader. Detta ska bero på både höga kostnader för sortering, men också den bristande efterfrågan på begagnade kläder.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!