Svenska pass hos Islamska staten

publicerad 18 maj 2015

Terrororganisationen Islamska staten, IS, använder sig av svenska pass för att kunna resa internationellt, mycket på grund av Sveriges generösa visumregler.

Fler än 60 000 svenska pass försvinner varje år. Bland annat har passen använts i Syrien av Islamska statens medlemmar.

Enligt den arabspråkiga tv-kanalen Al Aan TV har flera västerländska pass använts av IS-krigare i Syrien. Bland annat är två av de upptäckta passen svenska.

Att svenska pass är attraktiva att använda sig av beror enligt polisen på att Sverige ofta inte ställer några visumkrav på sina medborgare.

Svenska pass är extremt attraktiva för att resa runt med. Det är ofta inga visumkrav för svenska medborgare, så passen genererar rätt mycket pengar för att sälja till ligor till exempel. Det är därför som svenska pass dyker upp i alla möjliga sammanhang, säger Stephan Ray, pressekreterare vid Polismyndigheten, till Expressen.

Passen har använts av IS-medlemmar som liknar personerna på passfotot. Sverige ligger i topp när det kommer till hur många länder som man kan besöka utan att ansöka om visum, totalt 173 länder.

Tidigare har det uppskattats att mellan 6-7 personer i veckan åker från Sverige för att strida för Islamska staten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.