Svenska kyrkan förbjuder Alternativ för Sverige att kandidera

publicerad 14 september 2020
- av Per Nordin
Gustav Kasselstrand tar en selfie med en vänsteraktivist i Falun under valrörelsen 2018.

Sveriges största parti utanför riksdagen, Alternativ för Sverige, kommer med största sannolikhet inte att få bilda nomineringsgrupp till kyrkovalet nästa år. Kyrkostyrelsen motiverar den politiska diskrimineringen med att partiets namn är för likt ”Borgerligt alternativ”.

Att namnen skulle vara så pass lika att det finns skäl att motsätta sig registreringen är dock ingen bedömning som delas av varken valkansliet eller rättschefen. Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas i oktober, men företrädare för Alternativ för Sverige (AfS) är beredda på att registreringen kommer att nekas och menar att detta sker av rent politiska skäl.

– Svenska kyrkans beslut är givetvis politiskt motiverat och har ingenting med någon förväxlingsrisk att göra, säger partiledaren Gustav Kasselstrand.

Kasselstrand konstaterar vidare att det redan 2018 klargjordes av såväl Valmyndigheten som Valprövningsnämnden att någon förväxlingsrisk mellan AfS och det lilla partiet Alternativet inte fanns. I det här fallet påstår Svenska kyrkan att AfS och ett parti som har betydligt mer skilda namn än så är så pass lika att de kan blandas ihop av väljarna.

– Det är uppenbarligen ett svepskäl. Det finns ingen som helst förväxlingsrisk mellan namnen. I så fall är det betydligt större likhet mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, eller Frimodig kyrka och Fria liberaler i Svenska kyrkan.

Kasselstrand menar också att den politiska censuren visar precis varför ett nationalistiskt inriktat parti som AfS behövs i Svenska kyrkan och poängterar att det är viktigt att motarbeta den ”lobbyorganisation för politiskt korrekta aktivister” som kyrkan har blivit.

– Kyrkan förknippas idag mer med Pride och HBTQ, invandring och islamisering, än med kristendom och tradition. Det har varit förödande för kyrkan. Medlemsantalet sjunker eftersom människor inte kan identifiera sig med en kyrka som blivit socialdemokraternas lekstuga.

AfS flaggar för att man kommer att överklaga beslutet till kyrkans valprövningsnämnd om registreringen nekas.

Det är dock inte bara kyrkan som försöker motarbeta och sabotera för partiet. När man nyligen besökte en gymnasieskola i Halland tog skolledningen hjälp av polisen för att få bort partiets företrädare från platsen. Efteråt ringde partiledaren samma skola och låtsades representera Liberala ungdomsförbundet (LUF) och välkomnades då att besöka skolan – samtidigt som han fick information om att skolledningen aldrig någonsin skulle acceptera AfS närvaro på skolan – på grund av partiets ideologi.

– Eh, ja, det kan väl du förstå lika väl som jag, att hade de sökt tillstånd att komma in och stå på vår skolgård så hade de inte beviljats det tillståndet, säger rektorn till Kasselstrand när han låtsas vara en politiker från Liberala Ungdomsförbundet.

Partier med godkänd värdegrund får dock gärna komma och besöka skolan om de vill, samtidigt som partier vars politik skolledningen ogillar kan bannlysas.

– Tyvärr är den svenska skolan full av rektorer som missbrukar sitt uppdrag. Skolverket skriver klart och tydligt att partier inte får diskrimineras på grund av deras åsikter. Det struntar rektorn fullständigt i, för hon ser skolan som vänsterns egen lekstuga, säger Kasselstrand som klargör att man kommer att lämna in en JO-anmälan mot gymnasiet på grund av rektorns uppenbara brott mot Skolverkets bestämmelser.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.