Inrikes

Svensk polis håller på att ”tappa kontrollen” över brottsligheten

Svenska poliser varnar för att man får det allt svårare att upprätthålla lag och ordning. Värst ställt är det i förorterna utanför storstäderna där kriminella nätverk börjar ta kontrollen, enligt Polisen själva.

Den statliga norska tv-kanalen NRK följde med ett svenskt polisteam under en insats i den invandrartäta Stockholmsförorten Rinkeby.

Insatsen gällde misstänkt narkotikaförsäljning i ett garage i Rinkeby. Totalt användes två polisbussar och två polisbilar under insatsen.

Vi åker aldrig ut ensamma på ett sånt här uppdrag. Det skulle inte ha gått. Då skulle vi ha varit underlägsna och ungdomarna hade gått lös på oss, säger polismannen Erik Kallur till NRK.

2014 offentliggjorde Rikspolisen 55 olika problemområden där kriminella nätverk har särskilt stort inflytande. Dessa områden är också kända som så kallade “no go-zones”, eftersom Polisen inte åker in i dessa områden utan förstärkning.

– Det råder laglöshet i delar av Stockholmsregionen nu, situationen är allvarlig. Det finns vissa områden där vi verkar ha tappat kontrollen. Polisen kan aldrig acceptera att kriminella grupper tar kontrollen över bostadsområden, men det är faktiskt så det ser ut i vissa områden runt omkring Stockholm, säger polisinspektör Lars Alvarsjö till NRK.

Nästan hälften av de 55 no go-områdena ligger i Stockholmsregionen. Förorter som Akalla, Tensta, Husby och Rinkeby är bland de värst drabbade av kriminalitet, enligt Polisen.

Liknande artiklar

Polisen redovisar fler brottsutredningar till åkla... 2 321 stycken, 2,9 procent, fler brottsutredningar redovisades till åklagare i år jämfört med samma period förra året. ...
Polisen utsatta för äggkastning i Malmö När polisen tidigare i veckan åkte ut på ett larm om en skottlossning i en lägenhet i Malmö blev de utsatta för äggkastn...
Polisen ska kontrollera illegala invandrare på arb... Från och med 1 juli får Polismyndigheten rätt att göra stickprovsinspektioner på arbetsplatser inom riskbranscher, för a...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!