Svensk polis håller på att ”tappa kontrollen” över brottsligheten

publicerad 9 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska poliser varnar för att man får det allt svårare att upprätthålla lag och ordning. Värst ställt är det i förorterna utanför storstäderna där kriminella nätverk börjar ta kontrollen, enligt Polisen själva.

Den statliga norska tv-kanalen NRK följde med ett svenskt polisteam under en insats i den invandrartäta Stockholmsförorten Rinkeby.

Insatsen gällde misstänkt narkotikaförsäljning i ett garage i Rinkeby. Totalt användes två polisbussar och två polisbilar under insatsen.

Vi åker aldrig ut ensamma på ett sånt här uppdrag. Det skulle inte ha gått. Då skulle vi ha varit underlägsna och ungdomarna hade gått lös på oss, säger polismannen Erik Kallur till NRK.

2014 offentliggjorde Rikspolisen 55 olika problemområden där kriminella nätverk har särskilt stort inflytande. Dessa områden är också kända som så kallade “no go-zones”, eftersom Polisen inte åker in i dessa områden utan förstärkning.

– Det råder laglöshet i delar av Stockholmsregionen nu, situationen är allvarlig. Det finns vissa områden där vi verkar ha tappat kontrollen. Polisen kan aldrig acceptera att kriminella grupper tar kontrollen över bostadsområden, men det är faktiskt så det ser ut i vissa områden runt omkring Stockholm, säger polisinspektör Lars Alvarsjö till NRK.

Nästan hälften av de 55 no go-områdena ligger i Stockholmsregionen. Förorter som Akalla, Tensta, Husby och Rinkeby är bland de värst drabbade av kriminalitet, enligt Polisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!