Inrikes

Svensk medborgare får livstids fängelse för folkmord i Rwanda

Stockholms tingsrätt har i dag dömt en snart 50-årig svensk medborgare för folkmord och grovt folkrättsbrott innefattande mord, försök till mord och människorov i Rwanda 1994. Straffet har bestämts till livstids fängelse. Skadestånd har dömts ut till 16 brottsoffer.

Under folkmordet i Rwanda som pågick under perioden april–juli 1994 dödades cirka 800 000 människor. Tingsrätten har funnit det bevisat att den åtalade medverkat i flera attacker i ett område i sydvästra Rwanda där människor dödats och skadats, bland annat i en attack mot en skola där hundratals människor som sökt skydd dödades.
Tingsrätten har inte funnit det bevisat att den åtalade har medverkat i de våldtäkter som gjorts gällande i målet och inte heller att han gjort sig skyldig till dödande i den omfattning som påståtts.

Tingsrätten har prövat den åtalades invändning om att utredningen är politiskt styrd av den rwandiska regimen. Vid prövningen har tingsrätten funnit att det inte har förekommit någon otillbörlig påverkan på förhörspersonerna. Bedömningen har även innefattat att den åtalade har vittnat mot den rwandiska regimen i ett flyktingspionagemål vid Örebro tingsrätt.

De brottsliga handlingarna har bedömts som folkmord eftersom de skett i syfte att helt eller delvis förgöra folkgruppen tutsi. Vidare har handlingarna bedömts som svåra överträdelser mot regler i internationell humanitär rätt. Den åtalade har därför även dömts för grovt folkrättsbrott.

Straffet har bestämts till livstids fängelse.

Tingsrätten har även dömt ut skadestånd till 16 brottsoffer i Rwanda med tillämpning av rwandisk rätt. Skadestånden avser ersättning för brott de utsatts för eller förlust av anhöriga. Beloppen varierar mellan 2 500 000 och 10 000 000 rwandiska franc.

 

Källa: Stockholms tingsrätt

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • folkmord
  • Rwanda