Svensk medborgare döms för folkmordet i Rwanda

publicerad 16 maj 2016
Över 800 000 människor miste livet i det rwandiska folkmordet

Den svenske medborgaren Claver Berinkindi har dömts till livstids fängelse för folkmord. 61-åringen döms för sin delaktighet i det rwandiska folkmordet.

För ganska precis tre år sedan dömdes en annan svensk medborgare för sin inblandning i folkmordet i Rwanda, den då 54-årige Gävlebon Stanislas Mbanenande.

Nu har en annan svensk-rwandier dömts i svensk tingsrätt för folkmord, Claver Berinkindi, som ska ha haft en ledarroll under flera massakrer mot minoritetsfolket tutsier.

”Eftersom de brottsliga handlingarna har skett i syfte att helt eller delvis förgöra folkgruppen tutsi har de bedömts som folkmord. Vidare har omständigheterna bedömts vara sådana att handlingarna är att anse som svåra överträdelser mot reglerna i internationell humanitär rätt. Den åtalade har därför även dömts för grovt folkrättsbrott”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bevisningen mot Claver Berinkindi består i huvudsak av förhör med personer som bevittnat de aktuella attackerna.

 

Läs också Nya Dagbladets artikel Rwanda: Vägen vidare 19 år efter folkmordet.


Fakta: Folkmordet i Rwanda

Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994.

Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

(TT)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!