Över 800 000 människor miste livet i det rwandiska folkmordet
Foto: Pierre-Yves Beaudouin/CC-BY-SA-4.0

Svensk medborgare döms för folkmordet i Rwanda

Publicerad 16 maj 2016, uppdaterad kl. 14:49

Den svenske medborgaren Claver Berinkindi har dömts till livstids fängelse för folkmord. 61-åringen döms för sin delaktighet i det rwandiska folkmordet.

För ganska precis tre år sedan dömdes en annan svensk medborgare för sin inblandning i folkmordet i Rwanda, den då 54-årige Gävlebon Stanislas Mbanenande.

Annons:


Nu har en annan svensk-rwandier dömts i svensk tingsrätt för folkmord, Claver Berinkindi, som ska ha haft en ledarroll under flera massakrer mot minoritetsfolket tutsier.

“Eftersom de brottsliga handlingarna har skett i syfte att helt eller delvis förgöra folkgruppen tutsi har de bedömts som folkmord. Vidare har omständigheterna bedömts vara sådana att handlingarna är att anse som svåra överträdelser mot reglerna i internationell humanitär rätt. Den åtalade har därför även dömts för grovt folkrättsbrott”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bevisningen mot Claver Berinkindi består i huvudsak av förhör med personer som bevittnat de aktuella attackerna.

 

Läs också Nya Dagbladets artikel Rwanda: Vägen vidare 19 år efter folkmordet.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend