Svensk medborgare döms för folkmordet i Rwanda

publicerad 16 maj 2016
Över 800 000 människor miste livet i det rwandiska folkmordet

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenske medborgaren Claver Berinkindi har dömts till livstids fängelse för folkmord. 61-åringen döms för sin delaktighet i det rwandiska folkmordet.

För ganska precis tre år sedan dömdes en annan svensk medborgare för sin inblandning i folkmordet i Rwanda, den då 54-årige Gävlebon Stanislas Mbanenande.

Nu har en annan svensk-rwandier dömts i svensk tingsrätt för folkmord, Claver Berinkindi, som ska ha haft en ledarroll under flera massakrer mot minoritetsfolket tutsier.

“Eftersom de brottsliga handlingarna har skett i syfte att helt eller delvis förgöra folkgruppen tutsi har de bedömts som folkmord. Vidare har omständigheterna bedömts vara sådana att handlingarna är att anse som svåra överträdelser mot reglerna i internationell humanitär rätt. Den åtalade har därför även dömts för grovt folkrättsbrott”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bevisningen mot Claver Berinkindi består i huvudsak av förhör med personer som bevittnat de aktuella attackerna.

 

Läs också Nya Dagbladets artikel Rwanda: Vägen vidare 19 år efter folkmordet.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994.

Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

(TT)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!