Inrikes

Svensk medborgare döms för folkmordet i Rwanda

Över 800 000 människor miste livet i det rwandiska folkmordet
Publicerad 16 maj 2016

Den svenske medborgaren Claver Berinkindi har dömts till livstids fängelse för folkmord. 61-åringen döms för sin delaktighet i det rwandiska folkmordet.

För ganska precis tre år sedan dömdes en annan svensk medborgare för sin inblandning i folkmordet i Rwanda, den då 54-årige Gävlebon Stanislas Mbanenande.
Nu har en annan svensk-rwandier dömts i svensk tingsrätt för folkmord, Claver Berinkindi, som ska ha haft en ledarroll under flera massakrer mot minoritetsfolket tutsier.

"Eftersom de brottsliga handlingarna har skett i syfte att helt eller delvis förgöra folkgruppen tutsi har de bedömts som folkmord. Vidare har omständigheterna bedömts vara sådana att handlingarna är att anse som svåra överträdelser mot reglerna i internationell humanitär rätt. Den åtalade har därför även dömts för grovt folkrättsbrott", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bevisningen mot Claver Berinkindi består i huvudsak av förhör med personer som bevittnat de aktuella attackerna.

 

Läs också Nya Dagbladets artikel Rwanda: Vägen vidare 19 år efter folkmordet.

Fakta: Folkmordet i Rwanda Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades. (TT)

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!