Svensk historia blir “mångkulturell” i ny SVT-satsning

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 2 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Bilder på svenskar i SVT:s nya serie.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De första svenskarna porträttas av svarta afrikaner och människor från Mellanöstern i SVT:s storsatsning ”Historien om Sverige”. Kritiker anklagar SVT för historieförfalskning och de involverade ”experterna” för att sprida propaganda av ideologiska skäl.

Historien om Sverige är inte vilken tv-serie som helst utan SVT:s största historiska satsning någonsin, som har tagit tre år att producera och som kommer att sändas i höst. Den skattefinansierade kanalen stoltserar själva med att ”300 historiker och experter varit involverade” i arbetet med tv-serien som tonsatts av Ludwig Göransson vilken bland annat vunnit en Oscar för musiken i den hos svart makt-kretsar mycket populära Hollywoodfilmen ”Black Panther”.

Serien ska berätta Sveriges historia från istiden till modern tid. I de första klippen som släppts framgår att tidiga svenskar porträtteras av människor med ursprung i Afrika och Mellanöstern – snarare än vita européer av nordisk härkomst.

Tidigare har internationella film och tv-jättar som Disney och Netflix fått hård kritik för att aktivt låta utomeuropeiska skådespelare porträttera historiska eller kulturella vita karaktärer. Många menar att SVT ägnar sig åt precis samma typ av historierevisionism i syfte att utradera svensk historia och kultur.

Som en del i den massmediala och politiska kampanjen för fortsatt massinvandring till Sverige har det på senare år blivit allt vanligare att hävda att Sverige alltid varit mångetniskt och att de tidiga svenskarna i själva verket inte alls såg ut som dagens ljushyade svenskar – utan mer som afrikaner från Subsahara – en ”upplysningskampanj” som SVT själva varit drivande i.

Samtidigt som många är starkt kritiska till SVT:s porträttering av de tidiga svenskarna försvarar andra beslutet, anklagar kritikerna för rasism och menar att man bör lita på den bedömning som SVT:s team har gjort och att de tidiga svenskarna mycket väl kan ha varit svarta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!