Svensk-finskt avtal möjliggör stödpaket på fyra miljarder till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 23 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Ukrainska soldater under 2016.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett nytt svensk-finskt försvarsavtal gör det nu möjligt för Finland att skicka ett massivt stödpaket till Ukraina. I den mån det uppstår brister i Finlands eget försvar på grund av stödpaketet ska Sverige, enligt avtalet, täcka upp.

Under fredagen undertecknade Sveriges försvarsminister Pål Jonson och Finlands försvarsminister Mikko Savola ett avsiktsavtal. Sverige och Finland har en gemensam försvarsplanering sedan 2018 och i och med avtalet fortsätter man med en gemensam planering som även kommer att kunna anpassas. Detta innebär bland annat att Sverige kan komma att täcka upp för Finland om det brister i deras försvar, rapporterar Schibstedtidningen SvD.

Avtalet mellan länderna möjliggör nu att Finland kan skicka ytterligare ett stödpaket till Ukraina värt 4,1 miljarder kronor. Skulle det sedan uppstå brister i Finlands försvar, som en följd av att man ger bort militär materiel, har Sverige nu en skyldighet att täcka upp i landets försvar om det skulle behövas.

Det finsk-svenska samarbetet resulterar nu i ett ytterligare stort vapenpaket genom att det möjliggör för Finland att leverera tungt militärt materiel till Ukraina. Sverige och Finland är varandras närmsta allierade och avsiktsförklaringen idag visar att det inte finns någon förutbestämd gräns kring hur detta samarbete kan utvecklas, säger försvarsminister Pål Jonson.

Stödpaketet ska innehålla vapen och artilleri, men exakt vad vill man inte berätta för allmänheten. Det ska dock inte innehålla några Leopardstridsvagnar som Storbritannien planerar att donera till Ukraina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!