Två års fängelse för Svartholm Warg

publicerad 23 juni 2013

Mannen bakom fildelningssidan The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg, döms för dataintrång, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Han döms till ett tvåårigt fängelsestraff – mot sitt nekande.

The Pirate Bay-grundaren. Foto: Flickr/Oscar Swartz/CC BY-NC 2.0
The Pirate Bay-grundaren nekar till anklagelserna. Foto: Flickr/Oscar Swartz/CC BY-NC 2.0

I augusti förra året greps Svartholm Warg i Kambodja där han bott under en längre tid. Han hade då lämnat Sverige efter att ha dömts till ett års fängelse för medhjälp upphovsrättsbrott med fildelningssidan The Pirate Bay. För en dryg månad sedan inleddes rättegången mot Svartholm Warg och en 36-årig man från Dalarna. 36-åringen dömdes till skyddstillsyn för dataintrång.

Gottfrid Svartholm Warg döms för att ha begått olovliga intrång i dataföretaget Logicas stordator. Han ska även ha gjort intrång i Nordeas stordator och tagit ut pengar därifrån.


Annonser:


”Utredningen har varit betydande och de tilltalade har inte ifrågasatt att det faktiskt gått till på det sätt som åklagaren har påstått bl.a. att intrången har skett från deras datorer. Däremot har de – bortsett från att de erkänt vissa olovliga sökningar på tjänsten Infotorg – förnekat all inblandning. Till sitt försvar har de bl.a. hävdat att deras datorer måste ha varit fjärrstyrda eller att andra personer använt datorerna på plats”, skriver Nacka tingsrätt i ett pressmeddelande.

The Pirate Bay-grundaren har hela tiden hävdat sin oskuld i fallet och nekar till samtliga anklagelser, även om han medger att attacker utförts från hans dator. Gottfrid Svartholm Warg menar att andra personer via fjärrstyrning utfört handlingarna. Personer som han inte vågat namnge i rätten då han enligt Aftonbladet fruktar för sitt liv.

Det är ännu oklart om försvaret kommer att överklaga domen. Gottfrid Svartholm Wargs försvarsadvokat, Ola Salomonsson, tror dock att hans klient är oskyldig.

– Jag kan säga att Gottfrid är en datanörd men jag tror inte att han är en bedragare. Det är en annan typ av människa som gör sådant. Det har inget bevisvärde men det är min personliga uppfattning, säger Salomonsson till Aftonbladet.

Gottfrid Svartholm Warg står även åtalad för dataintrång i Danmark. Svensk domstol har godkänt en dansk begäran om att han ska utlämnas dit men när det är inte bestämt när det ska ske.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.