Stressrelaterade sjukskrivningar ökar

publicerad 28 oktober 2022
- av Sofie Persson
En överväldigande majoritet av de sjukskrivna är kvinnor.

Antalet sjukskrivningar på grund av stress minskade något under coronakrisen, men har nu börjat öka igen. Sedan 2019 har det skett en ökning på 13 procent och främst kvinnor är drabbade.

Sedan 2010 har sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa ökat markant och idag står de för omkring hälften av alla pågående sjukfall. Ofta handlar det om stressrelaterade sjukskrivningar där kvinnor står för 79 procent. Psykiska sjukdomar utgör totalt en liten del av sjukskrivningarna idag.

Enligt ny statistik från Försäkringskassan uppges att mellan juli 2019 och juli 2022 ökade antalet personer sjukskrivna med stressrelaterad diagnos från 31 600 till 35 800, det vill säga 13 procent. Även antalet nya sjukfall på grund av stress har under en månad ökat från 6 400 i mars 2019 till 7 300 i mars 2022, alltså med 14 procent. 75 procent av de nya sjukfallen rör kvinnor.

Däremot kunde man under 2020 och 2021 se en minskning av sjukskrivningar på grund av stress och det är främst efter coronaåren som antalet sjukskrivna ökat. Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, menar att det kan bero på att många möjligen lättare kunde få ihop sin vardag när man exempelvis arbetade hemifrån.

Stressrelaterade sjukskrivningar har ökat under längre tid, men varför de minskade under pandemin kan ha flera möjliga orsaker. Många kunde arbeta hemifrån och fick lättare ihop sin vardag eller var permitterade och behövde inte sjukskriva sig. Sen gjordes heroiska insatser av många med samhällskritiska yrken under pandemin, exempelvis inom sjukvården, men brist på återhämtning tar till slut ut sin rätt, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!