Stred för högerextrema Azovbataljonen – välkomnas hem av Ann Linde

Kriget i Ukraina

publicerad 23 september 2022
- av Redaktionen
Mathias Gustavsson har ett våldsamt förflutet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Istället för att infinna sig för att avtjäna fängelsestraff för hemfridsbrott och övergrepp i rättssak valde Mathias Gustavsson att resa till Ukraina och ansluta sig till den ökända högerextrema Azovbataljonen.

Nu har Gustavsson släppts i en fångutväxling och ska vara på väg hem till Sverige där han slipper sitta av sitt utdömda straff eftersom detta hunnit preskriberas.

– Han utvandrade för att undkomma ett straff, bekräftar en person som känner mannen.

Påföljden har bortfallit genom preskription eftersom domen inte börjat verkställas inom fem år från det att domen fick laga kraft”, skriver Kriminalvården i ett beslut från 2020 och konstaterar att mannen inte behöver avtjäna sitt tre månader långa fängelsestraff.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om mannen och att han har ett digert brottsregister där han gjort sig skyldig till våldsbrottslighet mot minst tre olika kvinnor som han varit tillsammans med.

Han är dömd för bland annat misshandel, olaga hot, sexuellt ofredande, övergrepp i rättssak och hemfridsbrott mot sina tidigare partner. I minst ett av fallen lever Gustavssons tidigare partner och deras gemensamma barn med skyddade personuppgifter på grund av hotbilden från fadern.

Gustavsson, som under en längre tid ska ha stridit för den för krigsförbrytelser anklagade ukrainska Azovbataljonen, greps i samband med striderna kring Mariupol i maj. Nya Dagbladet kunde rapportera att han riskerade dödsstraff – eftersom han anklagades för att strida som legosoldat.

Något dödsstraff verkställdes aldrig, istället tycks Gustavsson av allt att döma nu bli en helt fri man. Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar under onsdagskvällen att han är på väg hem till Sverige.

Gustavsson själv har tidigare uppgett att han inte ångrar någonting av sitt agerande – förutom att han hamnat i fängelse och att ”det vore trevligt att åka till Sverige” igen.

Enligt Bonnierägda Expressen har mannen på forum och sociala medier, långt innan han anslöt sig till Azov, skrivit om sina fantasier att döda andra människor och även gett uttryck för Hollywoodnazistiska tankar och ideal.

Någon mer än mig som gått runt och undrat en längre tid hur det skulle kännas att döda någon?”, ska han ha skrivit 2006 på Flashback och vidare berättat om hur han ”kan fantisera om att jag är bödel och har som uppgift att dräpa folk, skipa rättvisa helt enkelt”.

För min del skulle det räcka om jag fick vara sniper för en dag, eller bara för ett avtryck”, ska han också ha skrivit.

Huruvida Gustavsson personligen faktiskt har varit involverad i några krigsförbrytelser i Ukraina är oklart. Han hävdar själv att han inte ”avfyrat ett enda skott”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!