Stor övning med Natostyrkor i Sverige under våren

Det nya kalla kriget

publicerad 11 april 2023
- av Sofie Persson
Natoövning i Östersjön under 2022.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under våren kommer Sverige tillsammans med 13 länder att genomföra den största militära övningen på 25 år. Övningen ska innefatta både norra och södra Sverige samt även Gotland.

Den 17 april kommer Försvarsmakten tillsammans med 13 länder att anordna en stor militär övning med Nato. Övningen, som kallas Aurora 23, kommer att genomföras på marken, i luften och till sjöss i flera svenska regioner.

Aurora 23 beskrivs som den största övningen i sitt slag på mer än 25 år där cirka 26 000 personer kommer att delta. Sverige är ännu inte medlem i Nato och det är oklart om medlemskapet kommer att godkännas, men tanken är att Försvarsmakten ändå ska “träna” på att strida med Natostyrkor med kriget i Ukraina som utgångspunkt.

Förutom Sverige deltar också USA, Storbritannien, Finland, Polen, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Danmark, Österrike, Tyskland och Frankrike.

Varje år har man en återkommande marinövning där Natoländer tillsammans med bland annat ej anslutna länder som Sverige deltar. Förra året var en del av övningen i Östersjön.

Under den här tiden kommer militär personal att vara mer synlig i samhället och militära transporter kan påverka trafiken. Övningen kommer att pågå fram till 11 maj.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!