Stefan Löfven framröstad som statsminister

publicerad 18 januari 2019

Socialdemokraternas Stefan Löfven röstades under fredagen fram till Sveriges statsminister. En majoritet i riksdagen valde att inte trycka rött och stoppa Löfven från statsministerposten.

Regeringskaoset som pågått i över fyra månader har nått vägs ände. Socialdemokraternas partiledare, den tillförordnade statsministern Stefan Löfven, röstades under fredagen fram som statsminister. Socialdemokraterna och Miljöpartiet tryckte på grön knapp och röstade ja, medan Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet tryckte på gul knapp och la ner sina röster. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var de enda partier som tryckte på den röda knappen och röstade nej.

Detta innebär nu att Stefan Löfven tar makten i en S-ledd regering som, likt förra mandatperioden, involverar Miljöpartiet.

– Nu går samhällsbygget vidare. Vårt samhälle ska vara starkt och vår utveckling ska vara uthållig och hållbar, sade Löfven på en presskonferens efter att han röstats fram som statsminister.

Det tog 131 dagar från riksdagsvalet den 9 september 2018 till att Löfven nu valdes som statsminister den 18 januari 2019.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.