Stefan Löfven: Coronakrisen kan störa arbetet mot svenskarnas rasism

publicerad 8 maj 2020
- av Per Nordin

I ett inlägg på Facebook menar Stefan Löfven att coronapandemin används för att ”skada och slå split mellan människor och grupper” och att det riskerar att förhindra regeringens arbete mot medborgarnas rasism.

Statsministern beklagar bland annat att Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism, ett evenemang med fokus på judeförföljelserna under andra världskriget, nu måste skjutas upp på grund av de uppsatta restriktionerna om folksamlingar.

När krisen väl är över lovar Löfven därför att han ska bjuda in världsledare för att ”kraftsamla i kampen mot antisemitism” och för att minnas Förintelsen. Exakt när det uppskjutna eventet kommer att äga rum är dock oklart.


Annonser:


Löfven skriver också att det under coronapandemin sprids information som är rasistisk och antisemitisk och som han menar är utformad för att skada människor och folkgrupper.

Vi ser exempel på konspirationsteorier, rasism och antisemitism där olika individer och grupper anklagas för att medvetet sprida viruset”, skriver statsministern.

Löfven avslutar med att betona att coronakrisen inte får bromsa eller förhindra Sveriges arbete mot den rasism och antisemitism som statsministern menar finns utbredd i landet och att det är därför man inte ställer in Malmöforumet utan istället planerar att arrangera det nästa år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.