Inrikes

Stefan Löfven: Coronakrisen kan störa arbetet mot svenskarnas rasism

I ett inlägg på Facebook menar Stefan Löfven att coronapandemin används för att ”skada och slå split mellan människor och grupper” och att det riskerar att förhindra regeringens arbete mot medborgarnas rasism.

Statsministern beklagar bland annat att Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism, ett evenemang med fokus på judeförföljelserna under andra världskriget, nu måste skjutas upp på grund av de uppsatta restriktionerna om folksamlingar.
När krisen väl är över lovar Löfven därför att han ska bjuda in världsledare för att ”kraftsamla i kampen mot antisemitism” och för att minnas Förintelsen. Exakt när det uppskjutna eventet kommer att äga rum är dock oklart.

Löfven skriver också att det under coronapandemin sprids information som är rasistisk och antisemitisk och som han menar är utformad för att skada människor och folkgrupper.

Vi ser exempel på konspirationsteorier, rasism och antisemitism där olika individer och grupper anklagas för att medvetet sprida viruset”, skriver statsministern.

Löfven avslutar med att betona att coronakrisen inte får bromsa eller förhindra Sveriges arbete mot den rasism och antisemitism som statsministern menar finns utbredd i landet och att det är därför man inte ställer in Malmöforumet utan istället planerar att arrangera det nästa år.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!