Statsministeromröstning på fredag – talmannen ger partierna mer tid

publicerad 14 januari 2019
Talmannen Andreas Norlén.

Riksdagens talman Andreas Norlén har valt att skjuta på den tredje statsministeromröstningen till på fredag. Partierna får 48 extra timmar på sig att komma överens.

Efter att Vänsterpartiet meddelade att man kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister valde idag talmannen Andreas Norlén att senarelägga statsministeromröstningen. Från början var det tänkt att riksdagen skulle rösta om Löfven på onsdag, någonting som istället ska ske på fredag. En ny talmansrunda kommer att äga rum på onsdag.

Enligt Andreas Norlén har flera partiledare bett om mer tid. Det återstår nu för Socialdemokraterna att få Vänsterpartiet att lägga ner sina röster i statsministeromröstningen på fredag – samtidigt som han måste göra Liberalerna och Centerpartiet nöjda.

Skulle Löfven röstas ner som statsministerkandidat på fredag kommer en avgörande fjärde statsministeromröstning att hållas nästa vecka. Skulle även den misslyckas kommer extraval att utlysas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.