Vänsterpartiet säger nej till Löfven – regeringskaoset fortsätter

publicerad 14 januari 2019
Jonas Sjöstedt vid pressträffen i riksdagen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade på måndagen att man kommer rösta ner Stefan Löfven i statsministeromröstningen, vilket gör att regeringskrisen väntas fortsätta.

I förra veckan blev det klart att Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om att släppa fram Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som statsminister i statsministeromröstningen på onsdag.

För att Liberalerna och Centerpartiet skulle gå med på att släppa fram Löfven fick man garantier om att “ytterkantspartierna” Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inte skulle få något inflytande över huvud taget i politiken som förs av regeringen, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

När Vänsterpartiet nu säger nej till Löfven, efter hårt internt tryck på Sjöstedt, kommer Stefan Löfven med största sannolikhet inte att klara den statsministeromröstning som väntas äga rum på onsdag.

Beskedet att Vänsterpartiet kommer rösta ner Löfven gav Sjöstedt på en presskonferens i riksdagen efter att han samtalat med talmannen Andreas Norlén, som kommer hålla en presskonferens under eftermiddagen.

Det har gått 127 dagar sedan riksdagsvalet den 9 september och 111 dagar sedan Stefan Löfven röstades ner som statsminister av en majoritet i riksdagen den 25 september.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!