Splittring i alliansen om Peter Hultqvist

publicerad 8 augusti 2017
Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 26 juli meddelade alliansens partiledare att planerna på att väcka misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kvarstår. För att kalla till ett extra sammanträde behöver riksdagens talman få in 115 namnunderskrifter från riksdagsledamöter.

– Jag utgår från att alla Alliansriksdagsledamöter har skrivit under med sitt namn under dagen, säger Caroline Szyber (KD), till Sveriges Television.

Samma kväll lade hon upp en bild på sin underskrift på Twitter. Enligt Aftonbladet bygger alliansledarnas resonemang på att om inrikesminister Ygeman lämnar bör även Hultqvist göra det.

– De här två ministrarna är identiska. De har fått samma information samma månad förra året. De är ansvariga för säkerhet, civil respektive militär, och valde båda att inte informera Anna Johansson och statsministern, säger en källa inom Liberalerna till Aftonbladet.

Men enligt TT finns det krafter inom Centern och Liberalerna som vill dra sig ur planerna på att tvinga bort S-försvarsministern.

I sitt gemensamma uttalande lämnade de fyra alliansledarna också en brasklapp. De valde formuleringen att de kommer gå vidare med misstroendevotum för försvarsministern “om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!