Söderhamnarna sade nej till vindkraftverk

publicerad 16 september 2022
- av Redaktionen

I Söderhamn i Gävleborgs län har man under valet även röstat om huruvida kuststaden ska få två större industribyggen av vindkraftverk. Söderhamnarna röstade nej i frågan, men kommunen kan ändå välja att gå emot befolkningens vilja.

Sedan Söderhamns kommun började planera två större industribyggen av vindkraftverk strax utanför kusten har det både splittrat och engagerat söderhamnarna. Efter ett folkinitiativ sade kommunen ja till en folkomröstning i frågan i vintras och därför kunde man under riksdagsvalet även rösta i saken. Den ena omröstningen rörde vindkraftsutbygge innanför kommunens kustnära vatten och den andra vindkraftverk i Storgrundet.

Det var ett stort röstdeltagande på 71,82 procent där söderhamnarna röstade nej. För ett vindkraftbygge i Storgrundet röstade 54,95 procent nej och rörande industribygge i det kustnära vattnet röstade 52,13 procent även där nej.


Annonser:


Omröstningen är dock så kallat ”rådgivande” och huruvida kommunen går vidare med dessa industribyggen är oklart. Skulle man gå emot medborgarnas vilja kan det komma att byggas hela 51 vindkraftverk som kommer att skymma delar av Jungfrukusten.

Även i Halmstad hade man folkomröstning i kommunen i samband med riksdagsvalet. Där röstade man om det skulle byggas ett hotell i centrum eller inte, vilket man röstade nej till. I Trelleborg röstade man om medborgarna ville ha en västlig eller östlig hamninfart. Där blev det, med knapp majoritet, en östlig hamninfart som vann omröstningen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.