Socialdemokraterna spred falsk information om M och SD på arabiska

publicerad 29 augusti 2018

Socialdemokraterna har via en arabiskspråkig Facebooksida spridit lögner och makabra påhitt om SD och M inför valet. Bland annat hävdas att partierna försöker ”så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar”.

Det är debattören Rebecca Weidmo Uvell som avslöjar Socialdemokraternas lögnaktiga tilltag i sin blogg. I inlägget på Facebook riktar Socialdemokraterna i Sävsjö en varning till nyanlända och medborgare med arabiskt ursprung – på arabiska.

På sidan kallas SD och M för ”rasistiska partier” som påstås ha bland annat följande krav inskrivna i sina partiprogram:

  • Ändra många lagar som berör invandrare och muslimer.
  • Stänga moskéerna och förbjuda slöja för de under 18 år.
  • Förbjuda halalkött.
  • Stänga alla islamiska skolor.
  • Utvisa ett stort antal flyktingar till sina hemländer.
  • Anklaga föräldrar för brott för att ta muslimska barn från sina föräldrar.

 

Sidan innehåller följande uppmaning till läsarna: ”Vi ber alla svenskar och i synnerhet med invandrarbakgrund att rösta på socialdemokraterna (S) eller vänsterpartiet (V) eller åtminstone miljöpartiet, eftersom det är mindre skadligt mot invandrare och muslimer i synnerhet”.

Reaktionerna efter att Facebooksidan avslöjats har varit mycket starka. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skriver i ett meddelande:

Socialdemokraterna är snabba med att beskylla andra för fake news, men de är själva helt skamlösa. Hela deras valrörelse tycks bygga på att ljuga om andra partier.”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kommenterar uppgifterna:

Jag tycker det är väldigt allvarliga uppgifter. Jag förväntar mig att Stefan Löfven och S går till botten med det här. Om, det här skulle visa sig vara sant så är det naturligtvis en stor skandal. Det man måste ta reda på är vad som är sant i det här och hur utbrett är det. Löfven har flera frågor här som han måste gå till botten med – så snart som möjligt, säger han till Expressen.

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin reagerar också med indignation:

Det är fullständigt oacceptabelt. Den här typen av lögner hör inte hemma i en svensk valrörelse.

Gestrin hävdar samtidigt att inlägget togs bort så fort partidistriktet uppmärksammade det.

Personen som ansvarar för sidan har uppmanats att omedelbart dra tillbaka sin kandidatur.

Facebooksidan skapades tidigare i år av en företrädare som kandiderar för Socialdemokraterna i valet till kommunfullmäktige i Sävsjö.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.