Socialdemokraterna populära hos lobbyister

publicerad 20 oktober 2013

Av de åtta riksdagspartierna är Socialdemokraterna det partiet som drar till sig flest lobbyister till sin kongress.

Socialdemokraterna beskrivs som en nyckel när det gäller privata företag i välfärden och en ny energipolitik, områden när mycket pengar står på spel, enligt en granskning som DN gjort.

– Vi har ingen formell policy kring det här och är väldigt öppna för att företag och organisationer ska få ställa ut. Vi säger sällan nej till någon, det skulle vara om någon uppenbart skulle provocera genom sin närvaro eller öppet motverka våra intressen, säger Johan Öhrn, kongressansvarig hos Socialdemokraterna, till tidningen.

På den senaste S-kongressen deltog över 80 externa utställare. Regeringspartierna får i jämförelse besök av 15-20 företag på sina partistämmor. Anledningen till Socialdemokraternas överrepresentation beror på att de är tippade till att bli nästa regeringsparti.

Totalt är det 52 företag som endast väljer att ställa ut hos Socialdemokraterna, bland annat Svenskt Näringsliv. Jämfört med Moderaterna som endast har fem egna företag. Statliga Vattenfall är flitigast bland utställarna på kongresserna. Vattenfall har deltagit på samtliga partikongresser utom Sverigedemokraternas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.