Snatterier utreds på distans

publicerad 23 februari 2017

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tack vare förhör via videolänk slipper polispatrullen åka till ett misstänkt snatteri. Brottsutredningen går snabbare och ingripandepolisen kan prioritera andra uppdrag.

I Göteborg city testas nu en metod att utreda snatterier på distans. Utredningen görs av en utredare på polisens kontaktcenter (PKC) som via videolänk genomför id-kontroll, förhör och andra utredningsåtgärder. Snatteriärendet slutförs och går direkt till åklagare som utfärdar strafföreläggande.

Vanligtvis kallas en polispatrull till butiken när en misstänkt snattare grips av en butiksanställd, ordningsvakt eller väktare genom ett envarsgripande. Patrullen tar över gripandet, håller förhör och genomför andra utredningsåtgärder. Ibland tar ett snatteriärende flera timmar.

– Snatteri är ett ringa brott. Det ska lagföras men idag slukar det stora polisresurser. Med effektivare utredning kan vi frigöra poliser som bättre behövs någon annanstans. Det är också en förbättring för den misstänkte och för den som gjort envarsgripandet som slipper vänta på att polisen kommer dit. Nu kan snatteriet utredas direkt, säger lokalpolischefen Anders Börjesson.

Distansutredning på försök i Nordstan
Köpcentret Nordstan i centrala Göteborg har valts ut som pilot i det nationella försöksprojekt som kommer att pågå året ut.

– Nordstan är den plats i Göteborg city där vi har flest snatteriärenden på liten yta. Vi arbetar nära Nordstans samfällighetsförening som är delaktiga i projektet. De bistår med lokal och deras ordningsvakter och väktare kommer att utbildas i de nya rutinerna, säger projektledaren Boel Dahleman vid citypolisen.

Snatterierna har ökat – och minskat
Inför pilotprojektet gjordes en fördjupad analys av snatteriärenden i Storgöteborg. I den framkom att antalet snatterier har ökat de senaste fem åren och att mörkertalet är stort. Men i Nordstan märks en minskning de senaste månaderna.

– Parallellt arbetar vi med Trygg i butik – en brottsförebyggande satsning mot butiksstölder just i Nordstan. Det har varit framgångsrikt, vi ser en markant minskning av dessa brott. Med en effektivare utredningsmetod hoppas vi att den tid polisen lägger på snatteriärenden kan minska ytterligare, förklarar Boel Dahleman.

 

 

Källa: polisen.se

Fyra av tio snattare är kvinnor

De vanligaste snattarna är vaneförbrytare, missbrukare och ungdomar.

40 procent av snattarna är kvinnor.

De flesta snatteribrotten i Storgöteborg begås kl. 12-18.

Varor som oftast snattas är mat och dryck, mindre men dyrbara varor som är lätta att sälja vidare, billiga smycken, underkläder och parfymer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!