Smögen lockar till sig en ovanlig gäst

publicerad 15 mars 2022
- av Redaktionen
Valrossen vilar sig i solen på bryggan.

En valross har tillbringat helgen med att sola på en brygga i Smögen, vilket lockat dit många besökare från flera håll. Nu har dock Sotenäs kommun fått spärra av bryggan som valrossen vistas på då flera av besökarna varit för närgångna och till och med försökt att röra vid det vilda djuret, som fått namnet Freja. 

På torsdagskvällen förra veckan inträffade någonting väldigt ovanligt på den svenska västkusten, närmare sagt i den populära sommarorten Smögen i Bohuslän. En valross hade nämligen letat sig i hamn för att vila upp sig och sola på en brygga, vilket lockade dit många besökare. Valrossen fick namnet Freja och på lördagsmorgonen rapporterades det att hon hade lämnat sin viloplats och gett sig av.

På söndagen syntes hon dock till igen och lockade dit ännu fler besökare, varav många rest långväga för att få syn på det ovanliga djuret, det rapporterar Bohusläningen.

Under måndagen togs beslutet av Sotenäs kommun att stänga av området kring Freja, då den stora uppståndelsen riskerar att störa henne vilket i sin tur kan leda till att hon blir aggressiv – och en arg valross är inte att leka med.

– Vi har av djurvälfärdsskäl valt att spärra av bryggan och låta valrossen vila i lugn och ro, säger Fredrik Torstensson, drift- och projektchef på Sotenäs kommun till Bohusläningen under måndagen.

Beslutet togs efter ett förslag av Emma Nygren, biolog på Nordens Ark, som uppger att hon vid ett besök vid bryggan märkte att många av de nyfikna besökarna började bli närgångna, och till och med försökte röra vid djuret.

– Vissa försökte provocera valrossen och försökte bland annat röra den, vilket fick mig att höra av mig till Sotenäs kommun, säger Nygren. Det är kul att Freja skapar så stort engagemang, men jag tycker att man ska visa vilda djur respekt, även om de ser lugna ut. Det är jätteviktigt både för deras och vår skull, menar hon.

Att Freja stannat kvar på samma plats så länge är, enligt Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum, ett typiskt beteende för valrossar. Lundin menar vidare att Freja förmodligen inte varit skadad men kan dock inte uttala sig helt säkert då det inte gjorts någon närmare undersökning av henne. Lundin gissar att det är mer troligt att Freja ligger och vilar efter att ha simmat ända från antingen Svalbard eller Grönland, de platser som har en hög valrosspopulation.

Man tror även att det är just Freja som nyligen syntes till vid Danmark, och med tanke på hur små betarna är så är valrossen troligen en hona eller ung hane.

Trots att det är ovanligt att valrossar syns till i Sverige så har det hänt några gånger tidigare. På 1920-talet syntes det till en i Göteborg, på 1990-talet i Åsa och 2003 sågs en valross kring Tjörn.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.