Inrikes

SMHI hade fel med 18 grader

SMHI hävdade att det skulle bli rekordvärme och 37 grader i Hudiksvall på tisdagen men i verkligheten blev det bara 19 grader. Det är inte första gången SMHI är ute och cyklar – var fjärde femdygnsprognos är felaktig.

Hade prognosen varit korrekt så hade det inneburit att det svenska rekordet på 38 grader från 1947 nästan tangerats, men nu blev det inte så. Under sommarmånaderna medger SMHI att det är extra svårt att få rätt i sina prognoser och mer än 25 procent gångerna misslyckas de.
Felaktiga prognoser drabbar inte bara semesterfirare utan också företagare inom turistnäringen. 2015 varnade exempelvis SMHI för 40 millimeter regn och vindbyar på 20 meter i sekunden på östra Öland vilket gjorde att turisterna valde att lämna ön. I verkligheten drog regnet över snabbt och ersattes av vackert väder och solsken.

När prognoserna slår så här pass fel, så blir det en ekonomisk katastrof, förklarade Ölands destinationsutvecklare Stefan Ahlgren då för P4 Kalmar.

Ett annat problem blir att tidningar och webbsidor basunerar ut SMHI:s prognoser som sanningar, gärna med förstärkande ord för att skapa känslor och reaktioner med rubriker som ”rekordvärme” ”rysskyla” och liknande.

Enligt Gunilla Svensson som är professor i meterologi vid Stockholms universitet är långtidsprognoser extremt osäkra och går inte alls att lita på.

Att göra den där typen av långtidsprognoser går faktiskt inte. Det beror på att atmosfären har väldigt kort minne. Atmosfärens minne är ungefär 8-10 dagar, längre prognoser än så kan man inte göra, säger hon till SVT.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 

Källor: SVT, Omni, Expressen, Metro

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • SMHI