Skröt om sitt flyktingmottagande – nu går Nordmaling back över tio miljoner

publicerad 7 april 2019

Så sent som i februari påstod Nordmaling kommun att de inte klarat sig utan sina nyanlända. Nu går kommunen back med över tio miljoner kronor. Budgetunderskottet beskrivs som en ”chock”.

Den lilla ångermanländska kommunen har tagit emot 193 migranter de senaste fyra åren. Så sent som i februari skröt man om mottagandet och påstod att alla vuxna migranter var självförsörjande – något som visade sig vara falskt.

– De sista två åren hade vi inte klarat bemanningen utan våra nyanlända, sade Katarina Fransson, enhetschef på Strandholmens äldreboende till Västerbottningen.

Nu visar det sig att kommunen gjort ett kraftigt minusresultat under 2018. Man hade räknat med ett överskott, men går istället back med 10,3 miljoner kronor.

– Det kom som lite av en chock måste jag säga. Alla verksamheter går back, säger kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C), till SVT.

För att möta de nya sparkraven kan kommunen behöva skjuta fram det planerade förskolebygget i centrala Nordmaling.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.