Skolverket backar – fortsätter lära ut nationalsången

publicerad 20 december 2019
- av Markus Andersson

I skolverkets slutgiltiga förslag till nya kursplaner i grundskolan framgår det att nationalsången kommer fortsätta läras ut till eleverna. Dessutom fortsätter Bibeln vara en viktig del av religionskunskapen.

I ett tidigare förslag nämndes inte Bibeln som en central del av religionskunskapen, skriver Omni. Detta har man efter kritik nu ändrat på och i det nya förslaget så har man även backat angående nationalsången och viktiga svenska psalmer som alltså kommer fortsätta läras ut även framöver.

Vi tycker att vi lämnar ifrån oss någonting riktigt bra, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, på en pressträff.

Fredriksson bekräftar att myndigheten tagit till sig av kritiken mot det tidigare förslaget till kursplan och att man nu hittat en kursplan man kan stå bakom.

Det vi nu lämnar till regeringen tar jag fullt ut ansvar för. Det är inte fulländat, det hör till sakens natur att kursplaner aldrig rymmer allt man skulle önska.

Den hårdaste kritiken har handlat om att antiken och annan äldre europeisk historia lyfts bort från undervisningar. Även här valde myndigheten att åtminstone delvis backa och deklarera att antiken ska fortsätta läras ut.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.