Skolstrejk rapporterad som olovlig frånvaro

publicerad 29 september 2019
Elever som skolkar för att klimatstreja skall rapporteras för olovlig frånvaro menar rektorer i Örebro län.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Även i Örebro län genomfördes skolstrejker i fredags. Men enligt rektorer och skolchefer i länet bryter det mot skollagen. Strejk rapporteras som olovlig frånvaro. Detta enligt SVT.

Något undantag för att strejka har skolungdomar i länet inte fått. Merparten av länets kommuner menar, att klimatstrejk kommer att rapporteras som olovlig frånvaro.

– Elevernas engagemang är en tillgång i skolarbetet och ger förutsättningar för att skolorna kan arbeta med miljöfrågorna. Däremot finns inget utrymme i skollagen att bevilja ledighet för att strejka, säger Margareta Borg, förvaltningschef för skolan i Örebro.

Gymnasieelever kan bli av med studiebidraget vid upprepad frånvaro. För grundskoleelever kommer frånvaron att rapporteras, i alla fall i Karlskoga där Mikael Blom är chef för gymnasieskolan.

– Vi kommer inte jaga elever och ge dem nån reprimand i efterhand. Men vår inställning är att elever ska vara i skolan eller ansöka om ledighet, säger Blom och konstaterar, att skolan har ett tillsynsansvar.

Men samtidigt tycker Mikael Blom, att strejken är ett “otroligt häftigt initiativ någonstans…”.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!