Skolstrejk rapporterad som olovlig frånvaro

publicerad 29 september 2019
Elever som skolkar för att klimatstreja skall rapporteras för olovlig frånvaro menar rektorer i Örebro län.

Även i Örebro län genomfördes skolstrejker i fredags. Men enligt rektorer och skolchefer i länet bryter det mot skollagen. Strejk rapporteras som olovlig frånvaro. Detta enligt SVT.

Något undantag för att strejka har skolungdomar i länet inte fått. Merparten av länets kommuner menar, att klimatstrejk kommer att rapporteras som olovlig frånvaro.

– Elevernas engagemang är en tillgång i skolarbetet och ger förutsättningar för att skolorna kan arbeta med miljöfrågorna. Däremot finns inget utrymme i skollagen att bevilja ledighet för att strejka, säger Margareta Borg, förvaltningschef för skolan i Örebro.

Gymnasieelever kan bli av med studiebidraget vid upprepad frånvaro. För grundskoleelever kommer frånvaron att rapporteras, i alla fall i Karlskoga där Mikael Blom är chef för gymnasieskolan.

– Vi kommer inte jaga elever och ge dem nån reprimand i efterhand. Men vår inställning är att elever ska vara i skolan eller ansöka om ledighet, säger Blom och konstaterar, att skolan har ett tillsynsansvar.

Men samtidigt tycker Mikael Blom, att strejken är ett ”otroligt häftigt initiativ någonstans…”.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.